• 14/06/2024

Ook Lier steunt Turkije/Syrië, maand van de markt en duiven aan de pil

LIER – Deze maand werden Turkije en Syrië getroffen door een krachtige aardbeving en naschokken. Het aantal slachtoffers blijft nog steeds stijgen en de nood aan hulp voor de overlevenden is hoog.

De stad Lier maakt 10 000 euro vrij voor noodhulp en schenkt deze aan het Consortium 12-12. Burgemeester Rik Verwaest (N-VA): ‘We rekenen ook op de solidariteit van Lierenaars en Hooiktenaars om de slachtoffers te steunen. Hulporganisaties benadrukken dat dit best kan via financiële steun en niet door goederen in te zamelen. Een gift storten kan via verschillende humanitaire hulporganisaties, zoals Consortium 12-12, Rode Kruis Vlaanderen, Unicef, Artsen Zonder Grenzen, AFAD – de Turkse overheidsdienst voor rampenbeheer -, Caritas International en Oxfam. De giften worden, afhankelijk van de organisatie, ingezet voor acute noden, zoals water, voedsel, hygiëne, onderdak, medische hulp, kinderbescherming en onderwijs. Je kan daarnaast ook een van de lokale initiatieven, opgezet door inwoners, steunen.’

In de maand april zetten de Lierse marktvereniging en stad Lier de Lierse zaterdagmarkt extra in de verf naar aanleiding van de ‘Maand van de Markt’. Bezoekers kunnen deelnemen aan een wedstrijd en prijzen winnen.

De Lierse zaterdagmarkt is een traditie. Al decennialang staat voor vele inwoners en bezoekers deze wekelijkse ‘Ik koop Lokaal-afspraak’ in hun agenda. De marktkramers kennen hun vaste klanten en leggen nieuwe klanten in de watten. 45 van de circa 60 marktkramers hebben zich ingeschreven en nemen deel aan deze actie. Wie inkopen doet op de zaterdagmarkt op 1, 8, 15, 22 en 29 april kan deelnemen aan de wedstrijd.

De totale prijzenpot bedraagt 3 275 euro. Deelnemen kan door het invullen van een formulier dat je bij je aankoop ontvangt of via de app Ik Koop Lokaal. Na elke markt worden doorheen de week twaalf winnaars uitgeloot, die telkens een pakket bonnen van marktkramers ter waarde van 25 euro winnen: dus 300 euro per week, gedurende vijf weken. De winnaars kunnen hun prijs afhalen bij Visit Lier.

Daarnaast maak je kans op één van de hoofdprijzen. Twee winnaars krijgen een helikoptervlucht voor drie personen boven Lier cadeau en tien winnaars een Cycling Dinner voor twee personen. Deze prijzen worden in mei op de markt uitgereikt. Een promoteam zal op de eerste drie zaterdagen van april op een infostand toelichting geven over de actie en het gebruik van de app.

Het schepencollege van Lier beslist om na een positieve evaluatie door te gaan met het duivenproject met het R-12 medicijn en dit voor dit jaar te gunnen aan de dierenartsenpraktijk De Maalderij voor een bedrag van 2 200 euro exclusief BTW. De kost voor de maïs met het R-12 medicijn moet bijkomend gefactureerd worden op basis van het verbruik. In 2022 werden er vijf zakken van vijftien kilogram verbruikt. De kost bedraagt 25 euro per kilogram exclusief BTW. De te verwachten bijkomende kost voor 2023 zal bijgevolg ongeveer 1 875 euro exclusief BTW bedragen.

Rik Pets (N-VA), schepen voor dierenwelzijn: ‘In 2019 besliste de stad om de duivenoverlast in Lier aan te pakken en de duivenpopulatie te reduceren door ze op twee plaatsen te voederen met maïs die behandeld is met het anticonceptiemiddel R-12. Hiervoor kochten we twee automatische dispensers aan die geplaatst werden op het dak van de bibliotheek en op het dak van de buitenschoolse kinderopvang aan de Lispersteenweg. Ideaal om te voederen is tijdens de periode van maart tot november. Indien er op andere plaatsen in Lier of Koningshooikt meer overlast zou zijn, dan kan overwogen worden om bijkomende dispensers te plaatsen. In verschillende Europese steden wordt deze methode toegepast.’ (EM)

 

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten