• 24/07/2024

Ook Kalmthout steunt slachtoffers aardbeving, date een boek in Kapellen

KALMTHOUT – De aardbevingen en de humanitaire ramp die Turkije en Syrië troffen, lieten niemand onberoerd. De gemeente Kalmthout maakt daarom 5 000 euro vrij als steun voor de nationale actie 12 12, zo besliste het college van burgemeester en schepenen. Kalmthout wil zo haar solidariteit betuigen aan de getroffen regio.

Zowel in Turkije als in Syrië werken zeven Belgische organisaties samen onder Consortium 12-12. Dat doen ze samen met bestaande netwerken en lokale ngo’s. De giften op de rekening van het 12-12 Consortium worden verdeeld over de zeven organisaties: Caritas International, Dokters van de Wereld, Handicap International, Oxfam Solidariteit, het Rode Kruis, Plan International België en UNICEF België. De actie loopt tot maandag 31 juli. Elke gift van minimaal 40 euro die je in die periode doet, geeft recht op een fiscaal attest in 2024. Giften zijn welkom via het 12-12 bankrekeningnummer BE 19 0000 0000 1212 en online via www.1212.be.

Vanaf het schooljaar 2023-2024 werken de Kalmthoutse scholen met een nieuw aanmeldsysteem voor de inschrijvingen. Alle kinderen die zich in een Kalmthoutse school willen inschrijven dienen zich eerst aan te melden in het aanmeldsysteem.
Dit systeem is een direct gevolg van het nieuwe Vlaams inschrijvingsdecreet waarbij de Vlaamse regering elk kind de kans wil geven om op een school van zijn of haar keuze terecht te komen.

Dat kan enkel gegarandeerd worden met een neutraal aanmeldingssysteem. Het principe is eenvoudig: je meldt je aan in het systeem en ontvangt een inschrijvingsticket waarmee je je kind kan inschrijven bij een Kalmthoutse school. Zonder aanmeldticket kan er niet ingeschreven worden in de school. Opgelet: alle kinderen van het geboortejaar 2021 meld je nu al verplicht aan of schrijf je in, ook al starten deze kinderen pas op school vanaf 2 september 2024.

In huis voelt Ana zich veilig en thuis. Thuis heeft ze haar hondje Djonnik en hangt haar eigen schilderij aan de muur. Dan blaast een storm haar huis zomaar weg. Nu moet Ana op zoek gaan naar een ander huis. Naar een huis waar ze zich weer thuis kan voelen. Op haar zoektocht komt ze allerlei aardige dieren tegen. Kan ze misschien bij een van hen wonen?

‘Thuis’ is een betoverende solovoorstelling waarin Anastasiia het publiek meeneemt in de door haarzelf geïllustreerde wereld met woordenloos spel en geprojecteerde animaties. Te bewonderen in Club K op vrijdag 24 februari en geschikt voor kinderen van twee tot zes jaar. Tickets via https://clubkalmthout.be/evenementen/mime-wave-thuis-2-6-jaar.

Nu het nieuwe jaar van start is gegaan, stelt de Opvoedingswinkelzijn nieuwe reeks vormingen van het voorjaar 2023 voor. Zoals steeds kan je er terecht voor tal van gratis lezingen rond allerlei thema’s rond opvoeden van kinderen en jongeren. Zo kan je dit semester onder meer lezingen volgen rond positief denken, weerbaarheid, leren studeren en motiveren, rouw, hoogbegaafdheid, avontuurlijk spelen… (zie foto)

In Kalmthout kan je de lezing ‘Als kleine kinderen groot worden’ – een lezing rond experimenteren met alcohol en drugs – volgen. Die vindt plaats op 28 maart om 20 uur in jeugdhuis Govio. Inschrijven via inschrijven@olo-rotonde.be

Deze week loopt er in de bib van Kapellen (Dorpsplein 15) een ludieke Valentijnactie. Onder de noemer ‘don’t judge a book by its cover’ kan je op blind date gaan met een ingepakt boek, getipt door een medewerker van de bib.

Aan de hand van trefwoorden kies je een boek uit, ontleen je die aan de balie en word je verrast met prachtige literatuur. Vergeet die klassieke etentjes en grote bloementuilen…op naar een Valentijn met een boek. Nog tot en met zaterdag in de bib. (EM / Foto Gemeente Kalmthout)

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten