• 19/05/2024

Ook in Blaasveld weerklonk vanochtend jachthoorngeschal

BLAASVELD –  Zoals de traditie het wil, is het de zondag na de feestdag van Sint-Hubertus (3 november) in vele parochies de gewoonte om de heilige van de jacht te vieren. Dat was vandaag ook zo in parochie Sint-Amandus in Blaasveld.

De Sint-Hubertusviering begon om 11 uur met de eucharistie in de parochiekerk, tijdens dewelke het Sint-Hubertusbrood werd gezegend. Het geheel werd opgeluisterd met aangrijpende intermezzo’s door jachthoornkring The Greenfields.

Eveneens, zoals de traditie het wil, waren ook vele kleine huisdieren in de kerk aanwezig.

Vervolgens was het tijd voor de dierenwijding voor de kerk. Bij de zegening met wijwater door de priester, krijgen de dieren een stukje van het gewijde Sint-Hubertusbrood. Deze rituelen moeten alle deelnemers vrijwaren voor hondsdolheid. Naast paarden en andere kleine huisdieren mochten ook knuffeldieren de rij aanvullen. 

Niet alle viervoeters waren opgezet met de onverwachte besprenkeling met wijwater. De pastoor gaf aan hun begeleiders de volgende raad: ‘Beste baasje, je moet eens meer met dat beestje buiten komen als het regent, zo kan het wennen aan onverwachte neerslag.’

Helaas waren de plensbuien van vanochtend niet echt uitnodigend om buiten te komen. Maar geloof het of niet, Sint-Hubertus heeft Blaasveld met zijn zegen bedacht: het buitengebeuren kon doorgaan zonder één druppel regen.

Met andere woorden, de spreekwoordelijke afwezigen hadden weer eens ongelijk.

Ivo VAN DE KORPUT

 

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten