• 23/06/2024

Ook GO! Basisschool 3Hoek Ekeren heeft nu een vergroende speelplaats

EKEREN – Vanochtend huldigde  GO! basisschool 3Hoek Ekeren zijn nieuwe speelplaats in. In samenwerking met Wildebras Speelnatuur en het EcoHuis koos de 3Hoek er voor om zijn speelplaats te vergroenen. Meer dan 100 vierkante meter groene speelruimte in het hartje van Ekeren. Er werd gekozen voor een avontuurlijke groene speelplaats. De oude tegels werden hergebruikt voor muurtjes en een buitenklas.

De 3Hoek heeft jarenlang een betonnen speelplaats gehad. Er werden al pogingen gedaan om de speelomgeving leuker en uitdagender te maken. Er kwam een houten speelkasteel en zelfs een mini-kinderboerderij. Nu het speelkasteel zijn beste tijd gehad heeft werd er met het volledige schoolteam gekozen om een radicale omslag te maken wat de speelomgeving betreft. Naar het voorbeeld van enkele andere scholen opteerde men voor een groene speelplaats.

Directeur Joost Van der Hallen: ‘Studies tonen aan dat een groene en avontuurlijke speelplaats het stressniveau bij kinderen verlaagt en het welbevinden verhoogt. Deze twee factoren beïnvloeden het leren van kinderen op een positieve manier. De 3Hoek wil een warme school zijn waar elk kind zijn plaats heeft en zijn ei kwijt kan. Met deze nieuwe speelinfrastructuur wil de school een antwoord bieden op de verstedelijking die zich ook in Ekeren doorzet. Buitenspelen in de natuur is niet voor al onze leerlingen zo evident, deze speelplaats geeft hen de mogelijkheid om te ravotten, kampen te bouwen en met water te experimenteren.’

Samen met de leerlingen, Wildebras Speelnatuur en het leerkrachtenteam werden de plannen voor de nieuwe speelplaats opgemaakt. Het leerkrachtenteam startte twee jaar geleden al met het traject dat tot deze nieuwe speelplaats zou leiden. De leerlingen kregen later inspraak via de schoolraad. Dankzij hun input kwam twee keer een mooi plan tot stand. Eentje voor de kleuters en eentje voor de lagere school. De werken
werden in verschillende fases uitgevoerd. Het realiseren van deze plannen kostte echter veel geld, daarom werd er bij het EcoHuis een aanvraag voor subsidies ingediend. Verder deed ook het ProjectenFonds van GO! Scholengroep Antwerpen een duit in het zakje.

Vanderhallen: ‘De leerlingen van de lagere school hielpen op de laatste vrijdag voor de krokusvakantie letterlijk allemaal een handje door een steentje bij te dragen. Terwijl de oudste leerlingen de speelplaats uitbraken, droegen de leerlingen van de lagere jaren alleen of in duo de uitgebroken tegels weg. Deze werden gerecupereerd in een mooi atrium voor een gezellige buitenklas.’ Alexis, leerling van het zesde leerjaar: ‘Het is zwaar werken, maar samenwerken is een belangrijke waarde binnen onze school, dus we doen het met veel plezier.’

‘Sinds september is dat de nieuwe baseline van de school. Deze is rechtstreeks gelinkt aan het nieuwe logo dat bestaat uit zeven tangram puzzelstukken die samen een driehoek vormen. De driehoek kan ook gezien worden als een voorwaarts wijzende pijl, omdat we vooruit willen met de leerlingen. Aandacht voor het welbevinden, de eigenheid en persoonlijkheid van elke leerling staan hierin centraal. De nieuwe speelplaats is ook aan deze visie gelinkt. Van de nieuwe speelplaats zijn fases één en twee nu afgerond. In een derde fase wil de school ook nog gaan voor een nieuwe plaats voor de sportveldjes en eventueel voor een eetbaar bos. Op die manier willen we onze leerlingen alle kansen geven op ontspanning tussen de lessen.’ (EM / Foto GO!)

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten