• 24/05/2024

Ook Geel heeft zijn stadsdichter en die gaat meteen aan de slag

GEEL – Vandaag stelde de allereerste stadsdichter van Geel zich officieel voor. Hij onthulde ook zijn eerste gedicht ‘Aankomst’ dat je aan de bibliotheek en in de deeldorpen van de stad terugvindt.

Bovendien kun je je inschrijven om een print van ‘Aankomst’ met zeer beperkte oplage te ontvangen.

Gelenaar Maarten Vanhoof (tweede van links op de foto) mag zich de eerste stadsdichter van zijn stad noemen. Hij wil zijn gedichten graag tot bij de mensen brengen, maar in tijden van corona is dat natuurlijk niet vanzelfsprekend.

Daarom zorgt de bibliotheek voor mooie en unieke prints van zijn gedicht met beperkte oplage. Inwoners kunnen zich inschrijven om kans te maken op één van deze verzamelstukken.

Burgemeester Vera Celis (N-VA, tweede van rechts op de foto): ‘Maarten Vanhoof is geboren en getogen in Geel. ‘Aankomst’ gaat over de maakbaarheid van een stad. Over de vraag wat je wil, of kan betekenen voor anderen, ook als je eigen perspectief verandert. Hij schreef dit gedicht omdat het aansluit bij wat hij hoopt dat de essentie van het stadsdichterschap mag worden: benaderbaar zijn.’

‘Maarten zal voor een periode van twee jaar stadsdichter zijn. In samenwerking met de bibliotheek en andere stadsdiensten, draagt hij poëzie ruimer uit in Geel door bijvoorbeeld openbare optredens te geven of workshops te organiseren. Dit is natuurlijk allemaal onder voorbehoud van de coronaregels. Ten slotte zullen de gedichten van de stadsdichter ook in het stadsbeeld en de stedelijke communicatie opduiken.’

De bibliotheek drukte 300 exemplaren van het eerste gedicht van de stadsdichter af en nummerde ze één voor één. Elk deeldorp start met één print met een eigen accentkleur in de vormgeving. Iedereen die een print wil, kan zich kandidaat stellen via https://geel.bibliotheek.be/maarten-vanhoof. Om je kandidaat te stellen, heb je een unieke code nodig. Deze code vind je in je deeldorp op het bord met het eerste gedicht van de stadsdichter. Waar je de borden van de stadsdichter kunt terugvinden, zie je op dezelfde pagina.

Uit de eerste kandidaten loot de bibliotheek per deeldorp vijf gelukkigen uit de database. Die krijgen de eerste print én een ticket/brief om door te geven aan iemand die hij of zij wil verrassen met een volgend exemplaar. Via een ‘doorgeefsysteem’ verspreiden de prints zich verder onder de inwoners. Je kunt de weg van de prints ook volgen op de websitepagina van de bib.

Al enkele weken geleden reserveerde de stadsdichter een plaatsje door borden op deze locaties te hangen. Op de ene kant van het bord vind je het gedicht terug, op de andere vind je meer info over hoe je een unieke print van het gedicht kunt bemachtigen. Heb jij een vraag voor de stadsdichter? Of wil je hem misschien een gedicht tonen? Stuur hem dan een mailtje via stadsdichter@geel.be. (EM / Foto Stad Geel)

 

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten