• 21/06/2024

DIVA-museum heropent bijna de deuren met schitterende aanwinsten

ANTWERPEN – DIVA, het museum voor diamant, juwelen en zilver, viert 575 jaar diamant in Antwerpen met een vernieuwing van haar vaste collectiepresentatie. Op vrijdag 9 december heropent DIVA haar tentoonstellingszalen voor het publiek met een feestelijk openingsweekend.

Sinds begin dit jaar is DIVA gesloten wegens renovatiewerken aan de gevel en het dak. Het museum maakt gebruik van deze periode om haar vaste tentoonstelling, DIVA, a Brilliant Story, aan te passen en uit te breiden. In de vernieuwde collectiepresentatie vertelt DIVA haar verhaal van grondstof tot object. De bezoeker legt dezelfde reis af als de grondstoffen, beginnende in de nieuwe zaal over ontginning. Die ontmoet de experts, de handelaars, de makers en de ontwerpers, en uiteindelijk de personages die de juwelen dragen of het zilverwerk gebruiken. Bovendien voegt DIVA nieuwe aanwinsten toe aan de collectie.

Diamant is onlosmakelijk verbonden met Antwerpen, en dat al 575 jaar. Voor het grootste deel van deze geschiedenis kan diamant niet los gezien worden van de wereld van edelstenen en edelsmeden. Antwerpen was in haar bloeiende periode (Gouden Eeuw) en nog ver daarna een internationaal centrum voor edelsmeedkunst, geroemd om haar vakmanschap en creativiteit. De maatschappelijk-historische evolutie in Antwerpen is de rode draad waaraan objecten uit de museumcollectie worden opgehangen.

DIVA en haar collectie bevinden zich op een historische plek, midden in het historische hart van Antwerpen. De Grote Markt en de omringende straten waren vanaf de zestiende eeuw de place to be voor wie op zoek was naar objecten gemaakt van goud, zilver en edelstenen. Via de Schelde brachten handelaars en ontdekkingsreizigers hun edelstenen en edele metalen binnen in Europa.

Vanaf 9 december nodigt DIVA de bezoeker uit om de reis van de belangrijkste thema’s in de collectie, diamant, juwelen en zilver, te volgen. Deze reis start in een gloednieuwe zaal waar de bezoeker kennis maakt met de grondstoffen, inzoomt op recente ontwikkelingen in de sector als urban mining, upcycling en lab-grown diamond, en tevens meer leert over de vraagstukken rond ecologie en ethiek. Vervolgens ontmoet de bezoeker de experts, de handelaars, de makers en de ontwerpers, en uiteindelijk de personages die de juwelen dragen of het zilverwerk gebruiken. Het museum vertelt op deze manier een breder verhaal van grondstof tot object, of van de mijn tot de ring in zeven thematische zalen.

Daarnaast zet DIVA nadrukkelijk in op het vakmanschap dat achter de objecten schuilgaat. Het creatie- en productieproces van de juwelen en zilverobjecten wordt tot leven gebracht dankzij beeld- en geluidsfragmenten. Ook in de keuze van objecten is er meer aandacht voor hedendaagse juweel- en zilverontwerpers. Met ingrepen op het gebied van publieksbegeleiding wil het museum drempels verlagen en een breed publiek aanspreken. Zo maakt een introductietekst in iedere zaal de bezoeker wegwijs, is er een nieuwe audiotour en staan de highlights van de collectie centraal uitgelicht. Tijdens het openingsweekend op vrijdag 9, zaterdag 10 en zondag 11 december stelt DIVA een feestelijk programma voor. Je kan deelnemen aan demonstraties juwelen- en zilverpoetsen, rondleidingen over eetcultuur, de DIVA Deluxe instaprondleiding en nog veel meer. Het volledige programma volgt binnenkort. (EM / Op de foto Peter Vermandere – Collectie Stad Antwerpen – cc Dominique PROVOST)

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten