• 24/06/2024

archeologische site in de Prinsesstraat Antwerpen

Ooit leefde er een leerlooier in de Prinsesstraat

ANTWERPEN – Benieuwd hoe Antwerpen er honderden jaren geleden uitzag? Archeologisch bureau LAReS uit Halle-Zoersel en de Antwerpse archeoloog Robby Vervoort lichten op vrijdag 24 mei een tipje van de sluier op. In het kader van de Archeologiedagen is iedereen welkom op de archeologische site in de Prinsesstraat, in het centrum van Antwerpen. “We doen mee omdat archeologie van ons allemaal is,” zegt Elly Heirbaut van LAReS. De Prinsesstraat is een onopvallende straat in het Antwerpse stadscentrum, niet ver van de UA. Maar aan de kant van de Kipdorp woonde er ooit een leerlooier. De opgravingen op het braakliggende terrein zijn maandag 13 mei begonnen. “2 jaar geleden hebben we hier proefputten gegraven,” vertelt Elly Heirbaut. “We vonden verschillende niveaus van bebouwing, resten van aardewerk en een kuil met hoornpitten. Waarschijnlijk woonde en werkte hier in de 18de eeuw een leerlooier.”

Dierenhoorns bestaan uit hoornpitten, het benige uitgroeisel op de schedel van het dier, en zijn bekleed met huid. “Nadat het dier geslacht was, werd de huid van de slachterij naar de leerlooierij vervoerd met de hoorns er nog aan, zodat de kwaliteit behouden bleef. De leerlooier verwijderde de hoorn en kon daarna de huid bewerken. Soms werd de hoornpit verder verwerkt, maar dat was hier niet het geval.”

De oudste bewoning op de site in de Prinsesstraat dateert terug tot de late middeleeuwen, tussen de 14de en de 16de eeuw. Vrijdag 24 mei ontdek je met eigen ogen de geschiedenis van de site en van het onderzoek. “Tijdens de eerste twee weken van de opgravingen hopen we funderingen, vloerniveaus en vondsten bloot te leggen, zodat we die kunnen tonen. Onze medewerkers vertellen meer over het project aan de ge├»nteresseerden.”

LAReS organiseert de ‘opensitedag’ in het kader van de zevende editie van de Archeologiedagen. “Omdat we het belangrijk vinden om te tonen wat archeologie is en waarom we dit doen,” legt Elly uit. “Archeologie is van ons allemaal, we wonen allemaal ergens waar eerder mensen woonden. Daarom loont het de moeite om het verhaal van deze plekken te vertellen.”
De archeologische site bevindt zich ter hoogte van huisnummers 43 tot en met 51 in de Prinsesstraat in Antwerpen. Bezoekers mogen de site enkel betreden met stevige schoenen. Meer informatie op www.laresarcheologie.be.

Foto’s Archeologisch bureau LAReS

­čĄ× Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten