• 15/07/2024

Onverhoopt knappe vijfde plaats voor Hanne Desmet op 500 meter shorttrack

MECHELEN – Hanne Desmet, geboren in Wilrijk en woonachtig in Mechelen, is op de Olympische Winterspelen in Beijing onverwacht vijfde geworden in de finale van de 500 meter shorttrack. Ze finishte in 42.941, waarmee ze nog wat afschaafde van het Belgisch record dat ze eerder op de dag in de kwartfinales geschaatst had (42.991).

Hanne Desmet is de eerste Belgische shorttracker in een olympische finale. Voordien leverde Geert Blanchart met een zesde plaats op de 1 000 meter in Albertville 1992 de beste Belgische shorttrackprestatie.

De vice-wereldkampioene op de 1 000 meter, was zelf erg verbaasd over haar historische prestatie. ‘Ik had nog nooit een halve finale gehaald op de 500 meter en plots sta ik daar in de finale van de 500 meter op de Olympische Spelen tegen de allerbesten van de wereld. Ik verwacht hier helemaal niks van. Ik wou gewoon wedstrijdgevoel krijgen, de tegenstand bekijken en dan dit. Dit is niet slecht. Ik kan het niet geloven, het lijkt niet echt.’

Hanne Desmet had in de kwalificaties al wat meeval toen ze met één van de beste verliezende tijden werd opgevist. In de kwartfinale leek ze niet mee te doen voor de top twee. Ze bengelde voortdurend achteraan. Maar toen gingen twee concurrenten voor haar onderuit. Desmet gooide op de finish haar schaats nog net voor de Russin Prosvirnova, maar die werd achteraf nog gediskwalificeerd. In de halve finale wrong ze zich in tweede positie maar in de slotronde kwamen de Chinese vrouwen in haar rug fel opzetten. Desmet kwam ten val maar uit de beelden werd duidelijk dat een concurrente haar had aangetikt, waardoor Hanne werd opgevist voor de finale. Die finale moest ze de hele tijd vanuit laatste positie bekijken. Een nieuwe valpartij had haar nog op het podium kunnen katapulteren, maar dat gebeurde niet. Het goud was voor de Italiaanse Fontana (, die haar tiende Olympische medaille behaalde) en de Nederlandse topper Schulting afhield.  De Canadese Kim Boutin werd derde.

Lotte Lie, wiens mama afkomstig is uit Brasschaat,  was niet tevreden na haar vijftien kilometer individueel in het National Biathlon Centre in Zhangjiakou. Ze werd 45ste. ‘Dit is niet het gewenste resultaat.’ Een schietfout levert een minuut straftijd op. Lie schoot vier keer mis, en dan wordt het moeilijk om bovenin te eindigen. ‘Ik ben heel teleurgesteld over mijn schieten. Ik weet dat ik beter kan. Vandaag had ik een slecht gevoel op de schietbaan. Ik had niet de controle over mijn geweer. Soms gebeurt dat gewoon, het lag zeker niet aan de wind. Het is niet leuk dat dit nu net gebeurt op de Olympische Spelen. Toch probeer ik er  nog voor te gaan en ervaring op te doen voor de volgende wedstrijden. Ik zal nooit opgeven.’ Vrijdag staat de 7,5 kilometer sprint op haar programma. Over de 12,5 kilometer massastart, met de 30 beste biatletes, gepland op zaterdag 19 februari, heeft Lie al min of meer een kruis gemaakt. ‘Na het resultaat van vandaag wordt het heel moeilijk om nog deel te nemen aan die wedstrijd. Maar daar wil ik niet teveel aan denken.’

‘Dit is nog mooier dan ik het me had voorgesteld’, zei snelschaatsster Sandrine Tas nadat ze haar olympisch debuut had gemaakt. Ze reed de 1 500 meter in 2.03.39 en eindigde 29ste. (EM/ Belga/ Sporza/FB)

*PROGRAMMA VOOR MORGEN: GEEN ANTWERPENAARS AAN DE SLAG, ANDERE BELGEN: Biatlon 20 kilometer individueel:  9u39 Florent Claude, 10u Thierry Langer, 10u04 Thibaut De Marre en Tom Lahaye-Goffart, 10u11 César Beauvais (live op Eurosport); Snelschaatsen: 11u30 Bart Swings (twaalfde reeks) en Matthias Vosté (achtste reeks) (live op Eén)..

 

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten