• 28/02/2024

Ontwerp eerste fase publieke ruimte Kalverwei en Slachthuislaan goedgekeurd

ANTWERPEN – Stad Antwerpen keurde het definitieve ontwerp goed voor de eerste fase van de publieke ruimte van de Slachthuiswijk. Autoluwe speel-, sport- en ontmoetingsruimtes zullen de nieuwe en bestaande delen van de wijk aan Antwerpen-Dam verbinden. De wijk krijgt een groener karakter door bestaande bomen maximaal te behouden, toekomstbomen  ruimte te geven en diverse mixen van heesters, vaste planten, kruiden, grassen en bloemen aan te planten. Als alles vlot verloopt, zal de aanleg van dit eerste stuk midden 2023 starten.

Laat ons beginnen met het slechte nieuws: de twee stieren, die sinds 17 december 1877 aan de ingang van het hoofdslachthuis stonden, zijn niet gevonden. Ze verdwenen in 1947 bij de verbreding van de Lange Lobroekstraat. Radio 2 ging vorig jaar, met hulp van de buurtbewoners, op zoek naar de stieren, maar tevergeefs. Annick De Ridder (N-VA), schepen voor stadsontwikkeling: ‘Ik denk dat diegene dat weet waar de stieren zijn het achterste van zijn tong niet laat zien.’ Volgens sommige bronnen staan de stieren in een tuin in Frankrijk.

Dat was het verleden. Nu de toekomst. De Ridder: ‘Het is gevaarlijk om over stadskanker te spreken maar feit is dat het hier maar een doodse site is die er sinds 2012 desolaat bijligt. Maar ik ben ervan overtuigd dat dit hét stadsdeel van de toekomst zal worden. Ons project van bijna 40 000 vierkante meter groene publieke ruimte zal een enorme impuls aan dit gebied geven. De publieke ruimte zal een groene verbinding vormen tussen de bestaande en de nieuwe wijk, met veel aandacht voor speel-, sport- en ontmoetingsruimtes. Het ontwerp voorziet in een aanleg van circa 39 000 vierkante meter groene publieke ruimte. Dat is voldoende om ook in de toekomst het ambitieuze streefcijfer van vierkante meter groene publieke ruimte per inwoner te halen.’

Het project dat nu werd goedgekeurd omvat het Lobroekplein, de Kalverwei en de Oude Kalverstraat. ‘Het Lobroekplein wordt de huiskamer van de wijk met een inclusieve pleinruimte met warme uitstraling. Er is plek voor kleinschalige evenementen. Er komen terrassen voor de bestaande en nieuwe horecazaken, een speelfontein, een sportveld en enkele speelaanleidingen omzoomd door bloemrijke lindes. Nieuw in het ontwerp zijn onder meer fietssuggestiestroken, een robuuste groene buffer tussen het plein en de rijweg, en de uitwerking van de straten die uitgeven op het plein als groene woonerven.’

‘De Kalverwei (zie afbeelding) zal een landschappelijk buurtpark met schaduwrijke plekken en een natuurlijke inrichting vormen. In het buurtpark volgen drie open ruimten ontstaan elkaar op. Ze spelen in op de bebouwing rondom. De speel- en sportplekken zijn herschikt. De vormgeving en uitwerking van de speelvoorzieningen werden uitgewerkt in overleg met de kinderen van de wijk en de speelcel. Bijkomend wordt de Weilandstraat een doodlopend woonerf met parkeren langsheen de bebouwing. Aan de overgang van de Kalverwei naar het Lobroekplein komt een kunstwerk. De entree van de Slachthuiswijk wordt een ruime hoofdstraat met een groene uitstraling. De fiets- en voetpaden zijn gescheiden van de rijbaan door een groene berm. In de straat wordt onder meer een dubbele bomenrij geparkeerd. Nieuw is onder meer de aangepaste inrichting van het kruispunt met de Slachthuislaan tot een volledig conflictvrij kruispunt.’ Begin september vindt een infomoment plaats om het definitieve ontwerp van de eerste fase van de publieke ruimte toe te lichten aan de buurt.

Edwin MARIËN

Afbeelding:  Sweco Belgium – Posad Maxwan – LOLA Landscape Architects

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten