• 24/06/2024

Ontslagen werknemers dringen bedrijf binnen en richten ravage aan

RANST – Op ‘Campus Vesta’, het provinciaal instituut voor veiligheidsopleidingen in Ranst, vond vandaag een grootschalige rampoefening plaats.

Twee ontslagen werknemers van het Seveso-bedrijf Vesta Chemicals (wat vandaag stond voor het industieel oefencomplex Campus Vesta) drongen het bedrijf binnen en openden het vuur op enkele collega’s in de productie-eenheid. Nadat ze ook nog de chemische installatie hadden gesaboteerd en op die manier brand veroorzaakten, sloegen ze op de vlucht richting het administratieve gebouw (hoofdgebouw van de campus). Ze wisten er binnen te dringen en openden ook daar het vuur op de aanwezige personeelsleden (lees: figuranten).

Zo gaat de rampoefening in werkelijkheid er aan toe: een gecoördineerde actie tussen de verschillen disciplines

Dit was het scenario voor de grootschalige rampoefening waaraan zo’n 250 mensen meewerkten. Naast de politieaspiranten van Campus Vesta namen de brandweerzones Antwerpen, Taxandria, Rivierenland en Rand, politie Antwerpen en de ziekenwagendiensten Vyvex, Sihwa en Het Vlaamse Kruis deel.

Bij dergelijke oefening worden niet alleen de reacties van de hulpverleners met aandacht gevolgd, maar ook of zij de juiste acties aan de specifieke situatie koppelen. Er werd tevens een drone ingezet om de ernst van de situatie overzichtelijker te kunnen inschatten.

Complexe oefeningen, vooral rond leidinggeven, zijn belangrijk en moeten regelmatig gebeuren. Het is niet alleen de vakspecifieke kennis van de betrokken hulpverlener die belangrijk is maar ook dat alle hulpdiensten de netwerkstructuur leren kennen.

Cathy Berx (Gouverneur van de provincie Antwerpen) en Jan De Haes, (gedeputeerde van de provincie Antwerpen en bevoegd voor Campus Vesta), volgden aandachtig het hele gebeuren.

Centraal op de foto gouverneur Cathy Berx  – uiterst rechts gedeputeerde Jan De Haes

‘Rampoefeningen zijn essentieel om noodplannen bij te sturen’, zegt gedeputeerde Jan De Haes. ‘Zo ervaren de deelnemers de werking van de verschillende disciplines. Bovendien merken ze ook dat vaardigheden als teamwork en communicatie een echte meerwaarde zijn. Daarom ondersteunt Provincie Antwerpen Campus Vesta, de organisatie die onderwijs en training aanbiedt aan alle actoren die zich bezighouden met openbare veiligheid en beveiliging en het beheer van noodsituaties.’

De brandweer evacueert een gewonde werknemer

Tijdens de oefening kwamen giftige gassen vrij. Het is dan aan de brandweer om de slachtoffers te evacueren.

Dit is intussen al de 15de jaarlijkse rampoefening in het provinciaal instituut voor veiligheidsopleidingen in Ranst. Het is een realistische test in crisiscommunicatie tussen hulpverleners enerzijds en het bestuurlijke niveau anderzijds. De oefening geldt ook als eindproef voor de cursisten van de ‘interuniversitaire opleiding postgraduaat rampenmanagement’.

Vijf disciplines binnen rampenhulpverlening

Terwijl de brandweerdiensten (discipline 1) zich moesten richten op het redden van gekwetsten en het bestrijden van de brand in de chemische installatie, was het de taak van de medische diensten (discipline 2) om de eerste hulp te verlenen en om het medisch interventieplan toe te passen.

De politie (discipline 3) werd onder meer getest op het correct uitvoeren van de AMOK-procedure en de procedure voor een CBRNe-incident (een noodsituatie waarbij chemische, biologische, radiologische of nucleaire stoffen vrijkomen).

Tot slot werd de informatiecel (discipline 5) uitgedaagd om alle informatie te verzamelen en crisiscommunicatie op te starten. De tussenkomst van logistieke diensten (discipline 4) was dit jaar niet aan de orde.

Soms heftige beelden: alle soorten verwondingen worden getrouw nagebootst

Over Campus Vesta:

Er was eens een leegstaand militair domein van bijna 50 hectare in Broechem-Ranst dat door de provincie Antwerpen werd aangekocht. Als allereerste provincie realiseerde de provincie Antwerpen hier multidisciplinaire opleidingen voor dringende geneeskundige hulpverleners, brandweer, politie en specialisten rampenmanagement.

Wat begon als een ambitieus opleidingsproject van een aantal vooruitziende pioniers die in containerklassen lesgaven, groeide uit tot een internationaal gerenommeerd expertisecentrum.

Ivo van de Korput

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten