• 19/07/2024

Ontmoetingsfeest van Atlas keert terug naar het Theaterplein

ANTWERPEN – Morgen vrijdag 10 juni organiseert Atlas, integratie en inburgering Antwerpen zijn jaarlijkse ontmoetingsfeest ‘Atlas op het Plein’. Het feest start om 16 uur op het Theaterplein in Antwerpen. Tijdens Atlas op het Plein zal voor het eerst ook de nieuwe campagne ‘Vraag het aan Atlas’ zichtbaar zijn.

Ter gelegenheid van het bezoek van Little Amal in oktober vorig jaar verhuisde Atlas op het Plein naar het Laar, maar dit jaar gaat het feest dus opnieuw naar zijn vertrouwde plek op het Theaterplein. Ook dit jaar zijn er opnieuw workshops van inburgeraars die hun talent of een stukje van hun cultuur delen. Tegelijk is het feest met veel muziek, lekker eten uit alle windstreken en sportactiviteiten en animatie voor de allerkleinsten. De zussen Zahra en Hind Eljadid nemen dit jaar de presentatie van het geheel op zich. Na de muziekoptredens wordt er uiteindelijk afgesloten met een fuif in hetpaleis van 22 tot 2 uur.

Het motto van Atlas op het Plein is alvast simpel: ontmoet mensen door mee te doen. Als eerste aanspreekpunt voor nieuwkomers in Antwerpen staat ontmoeting centraal in de werking van Atlas. Met hun jaarlijks feest willen ze die ontmoeting ook in de stad waarmaken. ‘Ontmoeting en participatie kunnen het samenleven in een diverse stad faciliteren’, klinkt het.

Tijdens Atlas op het Plein zal ook de nieuwe campagne van Atlas voor het eerst zichtbaar zijn. De campagne heet ‘Vraag het aan Atlas’ en bestaat uit vragen die Atlas-collega’s vaak te horen krijgen. Samenleven in een diverse stad als Antwerpen brengt namelijk ook uitdagingen met zich mee en kan vragen oproepen. Het gaat dan over vragen zoals bijvoorbeeld: ‘Hoe praat ik met mijn buur of collega die nog niet zo goed Nederlands spreekt?’’ Hoe zorg ik ervoor dat iedereen zich welkom voelt op ons buurt- of schoolfeest?’ ‘Of kan ik vragen waar iemand ‘echt’ vandaan komt?’

Stuk voor stuk vragen waar Antwerpenaren en Antwerpse organisaties vaak mee zitten, maar niet altijd luidop durven stellen of weten waar ze ermee terecht kunnen. Met deze campagne wil Atlas er dan ook voor zorgen dat Antwerpenaren makkelijker hun weg vinden naar Atlas en zo verder bouwen aan ontmoeting en dialoog tussen alle Antwerpenaren.

Op www.vraaghetaanatlas.be zullen de antwoorden op de verschillende vragen uit de campagne te vinden zijn. Deze antwoorden komen uit het aanbod van Atlas voor stadsbewoners en organisaties. Zo vind je praktische tips rond taal en diversiteit op de diversiteitspraktijk-website of kan je in gesprek gaan met inburgeraars tijdens een Stadsklap. Daarnaast is er ook een uitgebreid vormingsaanbod en kan je als organisatie een vrijblijvend adviesgesprek aanvragen of zelfs instappen in een begeleid traject.

Persverantwoordelijke Benjamin Weyts: ‘De antwoorden op vragen beginnen steeds bij respect, een open houding en je bewust zijn van je eigen vooroordelen en positie in de samenleving. Voor de campagne stelden we de vragen daarom aan verschillende kinderen die vaak antwoorden vanuit hun eigen onbevangen leefwereld, anders dan volwassenen dat doen. Het resultaat hiervan zal te zien zijn in verschillende filmpjes die we via sociale media verspreiden. Daarnaast zullen verschillende vragen ook in het straatbeeld terug te vinden zijn.’ Info: https://www.atlas-antwerpen.be/nl/agenda/atlas-op-het-plein-10-jun-2022.. (EM)

 

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten