• 24/07/2024

Onthulling beeldje Greet Visterin start van carnavalsweekend in Mortsel

MORTSEL – Drie jaar lang was er geen carnavalstoet in Mortsel door corona, maar dit weekend lijkt niets carnavalsvereniging Karnamor in de weg te staan om er een topeditie van te maken. Meer nog, carnaval in Mortsel is dit jaar aan zijn 50ste editie toe. Naast de jaarlijkse stoet en bals, is er ook een tentoonstelling en door Mortsels beeldend kunstenaar Greet Visterin werd een carnavalsbeeld gemaakt.

Greet Visterin is een Mortselse kunstenares en maakster van Den Deurnestrater. Naar aanleiding van 50 jaar carnaval brengt zij een kleien beeld tot leven. Dat werd vanavond bij de start van het carnavalsweekend onthuld. Burgemeester Erik Broeckx (N-VA): ‘Het werd een dromerig figuur dat dé Mortselaar zou kunnen zijn die uitkijkt en mijmert over alles wat er in z’n stad gebeurt en daar het zijne van denkt. Hij houdt het Stadsplein in het oog waar alle grote volksfeesten en markten plaatsvinden én houdt de wacht op het stadhuis waar de bestuurlijke macht beslist over het wel en wee van deze stad. Hij kijkt naar iedereen die aankomt of vertrekt. Te voet, per fiets, per wagen, per tram, per bus, per trein. Een soort stadswachter die de stad aanschouwt en droomt over een betere wereld. Een wereld van vrijheid en vrede, van geven en krijgen, van verdriet en plezier, van dromen en werkelijkheid. Wachtend op die steeds terugkerende carnavalsdagen. Die mooie feestdagen met een bevrijdende werking voor vele mensen. Ik ben een fiere burgemeester als ik zie waar het carnavalsgebeuren vandaag, na 50 jaar, staat. Dat wordt nog steeds met hetzelfde enthousiasme georganiseerd als vroeger. Door een ongelooflijke ploeg harde werkers. Zij zorgen voor een stoet met internationale allures.’

Morgen vertrekt de carnavalstoet om 14 uur in FORT 4 om daar rond 17 uur weer aan te komen. De stoet rijdt achtereenvolgens langs de Neerhoevelaan, Drabstraat, Liersesteenweg (richting Lier), Mayerlei, Van Dijckstraat, Rubensstraat, Lepelstraat, Kerkstraat (stukje aan de kerk), Sint-Benedictusstraat, Stadsplein, Lode Dosfellei, Fortstraat. Het parcours van de stoet wordt afgesloten voor verkeer. Ook op de Liersesteenweg is in beide rijrichtingen geen autoverkeer mogelijk tussen 14 uur en 17.30 uur, dit vanaf het Stadsplein tot aan de Kaphaanlei/Koeisteerthofdreef. Tram 15 en buslijn 90 rijden onverminderd over de Liersesteenweg via de vrije tram- en busbaan. Voor buslijnen 140 en 141 wordt tussen 13.30 uur en 18 uur een omleiding voorzien.

Nog tot en met zondag kan je in het Meerminnehof terecht om de carnavalsfoto’s van Walter Busschots te bewonderen. Hij fotografeerde de Mortselse carnavalstoet tijdens heel wat edities. De foto’s in de tentoonstelling werden gemaakt tussen 2010 en 2019. Niet alleen de stoet zelf, ook de toeschouwers brengt Walter verrassend in beeld. Van achter zijn lens zoekt hij naar interactie tussen het publiek en de carnavalisten. Cois Van Roosendael maakte een film van de carnavalstoet, die je eveneens kan bekijken in de expo.

Meer info op www.mortsel.be/carnaval. Je vindt er ook informatie over de bereikbaarheid van de ondergrondse parking, het parkeerverbod op het parcours en de omleidingen die De Lijn voorziet voor buslijnen 140 en 141.

Foto’s Ronny MULLENS

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten