• 20/06/2024

Onderzoek UAntwerpen: 84 procent van coronabetogers niet gevaccineerd

ANTWERPEN – In januari liepen tienduizenden mensen mee tijdens coronaprotesten in Brussel. Wetenschappers van de Onderzoeksgroep Media, Movements and Politics (M²P), verbonden aan de Faculteit Sociale Wetenschappen van de Universiteit Antwerpen in de Stadscampus, bevroegen de deelnemers.

In januari bogen Ruud Wouters, Michiel De Vydt en Luna Staes zich over twee coronamanifestaties in de straten van Brussel. Op 9 januari bracht Samen voor Vrijheid zo’n 5 000 deelnemers op de been voor de mars ‘Jaar van de vrijheid’. Op 23 januari mobiliseerde Europeans United ongeveer 50 000 personen voor ‘Vrijheid, democratie en mensenrechten’. Uit de bevraging van 223 manifestanten blijkt dat ze hoofdzakelijk op straat komen om te protesteren tegen het Covid Safe Ticket (CST) en de discriminatie die de pas volgens hen met zich meebrengt. Voor 45 procent van de deelnemers is dat het voornaamste motief om mee op te stappen. Ook het cumulatieve karakter van de maatregelen en de vrijheidsbeperkingen die hiermee gepaard gaan, is iets dat veel betogers verontrust. De drie meest gehekelde coronamaatregelen zijn: het CST (94,6 procent is het helemaal oneens met de maatregel), de verplichte vaccinatie in de zorg (91,4 procent is het helemaal oneens) en het mondmasker voor kinderen (88,7 procent is het helemaal oneens). Het telewerk, het mondmasker voor volwassenen en het beperken van sociale contacten kunnen op beperkte steun rekenen: tussen 17,2 en 10,9 procent is het helemaal eens met die maatregelen.

Amper 16,4 procent van alle respondenten liet zich vaccineren tegen het coronavirus. 94,6 procent van de betogers is het (helemaal) eens met de stelling dat er een te hoge druk is op de bevolking om zich te laten vaccineren; 88,7 procent is het (helemaal) oneens met de stelling dat het vaccin de beste manier is om uit de gezondheidscrisis te geraken. Maatregelen zoals mondmaskers en telewerk kunnen op beperkte steun rekenen.

58,7 procent van de deelnemers stelt zich met geen enkele politieke partij te kunnen identificeren. Doen ze dat wel, dan gaat het voornamelijk over de extreme partijen: Vlaams Belang (12,1 procent) en PVDA (9,4 procent). De betoging van 23 januari mobiliseerde een diverser publiek, met ook sympathisanten van N-VA, Open VLD/MR en Ecolo/Groen. 53,3 procent van de betogers heeft helemaal geen vertrouwen in de federale regering. 91 procent stelt dat politici beter moeten luisteren naar de problemen van gewone mensen. 85 procent stelt het (helemaal) eens te zijn met de stelling dat de meeste politici burgers niet serieus nemen en hen eerder als kinderen behandelen.

64 procent van de bevraagde betogers geeft aan helemaal geen vertrouwen te hebben in de traditionele media. De betogers halen hun corona-gerelateerde informatie hoofdzakelijk uit alternatieve (online) nieuwsmedia (79,7 procent) of van de sociale media (68 procent). 94 procent van de coronabetogers stelt dat mainstream media de coronabetogers doelbewust in een slecht daglicht plaatsen. Opvallend: het vertrouwen in experten toont aanzienlijk meer spreiding en is minder extreem: 23,2 procent stelt helemaal geen vertrouwen te hebben in experten. 80 procent  van de betogers stelt het evenwel zeer belangrijk te vinden dat er andere wetenschappelijke visies aan bod komen. Meer info: https://www.uantwerpen.be/en/research-groups/m2p/onderzoek-vertaald/. (EM / Foto UAntwerpen)

 

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten