• 09/12/2023

Onderzoek UAntwerpen: ’40 procent kans dat er teken in je tuin zitten’

WILRIJK – Käthe Robert (zie foto) is een doctoraatsstudente aan de Universiteit Antwerpen – Departement Biologie op Campus Drie Eiken in Wilrijk. Zij doet een onderzoek naar de aanwezigheid van teken in Vlaamse tuinen. Dit onderzoek is belangrijk omdat teken de ziekte van Lyme kunnen veroorzaken. En de resultaten tonen geen leuk beeld.

Vorig jaar riep UAntwerpen op om deel te nemen aan Teek a Break, een burgerwetenschappelijk onderzoek naar teken. Met een zelfgemaakte tekenvlag kunnen mensen teken in hun eigen tuin vangen, invriezen en opsturen.

Zo wil de universiteit het risico op besmettingen in de tuin beter in kaart brengen. Er werden tot nu toe 671 teken in 168 tuinen gevangen.

Teek a Break maakt deel uit van het Europese project NorthTick, dat duurzame oplossingen zoekt voor het stijgend aantal infecties door tekenbeten, voornamelijk voor de ziekte van Lyme. Met dit onderzoek wil UAntwerpen het risico op besmettingen in tuinen beter in kaart brengen.

In 2019 werd bijna 45 procent van de gerapporteerde tekenbeten op www.tekennet.be dan ook opgelopen in de tuin. Hoewel de kans op besmetting eerder klein blijft, kunnen de gevolgen voor de gezondheid groot zijn.

De Universiteit Antwerpen vroeg de bevolking om teken te vangen met een zelfgemaakte vlag. Robert: ‘Teken zoeken een gastheer. Als ze de nabijheid van zo’n gastheer voelen, gaan ze boven in de vegetatie klaar zitten. Komt er dan een stuk stof voorbij, dan haken ze zich daarin vast met hun pootjes.’

In totaal onderzochten burgers al 168 tuinen. In 40 procent van de deelnemende tuinen werden teken gevonden. De wetenschappers merkten wel op dat 60 procent van de deelnemende tuinen waren, wat de kans op het vinden van een teek wellicht vergroot. De onderzoekers vermoeden bovendien dat er deelnemers zijn die hun resultaten niet doorgaven omdat ze geen teken vonden. In totaal verzamelden de deelnemers 671 teken.

In die 168 tuinen werden drie soorten teken gevangen: de vogelteek, de egelteek en de schapenteek. Die laatste was met 92 procent veruit de meest voorkomende. Er werden teken gevonden in alle Vlaamse provincies en op verschillende types vegetatie in de tuinen. Teken zitten dus zeker niet enkel in lang gras.

In de teken werden verschillende ziekmakende bacteriën gevonden, waaronder degene die de ziekte van Lyme veroorzaakt. Tot nog toe zijn de besmettingspercentages vergelijkbaar of zelfs iets hoger dan die van teken in bosgebieden, maar om dit verder in detail te kunnen onderzoeken, net als in welke types tuinen en in welke soort vegetatie teken het meest voorkomen, hebben de wetenschappers nog meer deelnemers én teken nodig.

Wil jij een tekenvlag maken en je steentje bijdragen aan dit onderzoek, dat nog tot oktober loopt? Op www.uantwerpen.be/teken vind je alle info. (EM / Foto UAntwerpen)

 

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten