• 15/10/2024

‘Onderzoek naar oorzaak instorting Nieuw Zuid kan nog tien jaar duren’

ANTWERPEN – Op vrijdag 18 juni 2021, stortte een deel van de school in opbouw op Nieuw Zuid in.  Aan de kruising van de Jos Smolderenstraat en de Jan Vanhoenackerstraat vonden vandaag twee plechtigheden plaats. Eén georganiseerd door de vakbonden en één waarbij burgemeester en schepenen een gedenksteen met de namen van de slachtoffers onthulden, samen met een herinneringsboom. Maar daar hadden de aanwezige nabestaanden van de slachtoffers geen oren naar. Zij hekelen de werkwijze van het gerecht.

Het advocatenkantoor Tuci & Buzincu uit Sint-Lambrechts-Woluwe behartigt de belangen van de nabestaanden van de twee  Roemeense slachtoffers. Sonila Tuci: ‘Wij krijgen geen toegang tot de dossier, niettegenstaande wij ons burgerlijke partij hebben gesteld. De onderzoeksrechter zegt dat – zolang het dossier niet is afgesloten – iedereen als potentiële dader wordt aanzien. Dat moet ik dan zeggen tegen de weduwe van één van de slachtoffers, die hier trouwens aanwezig is. Haar man was 30. Ze is kinderloos en haar ouders hebben de plek waar hun zoon om het leven kwam nog niet kunnen bezoeken. Ze is totaal overstuur, kan geen enkele zin volledig uitspreken. Ze zit niet meteen te wachten op een schadeloosstelling, al moet die er ook komen, maar ze wil gewoon antwoorden op de vragen die ze zich stelt. Ik heb even geïnformeerd bij collega’s en die vertelden me dat de zaak nog tien jaar kan aanslepen. Niet meteen een goed vooruitzicht.’ Gelu Buzincu: ‘Het feit dat een confrater – die blijkbaar wel inzage had in het dossier –dingen heeft gelekt naar de pers  – maakt er het allemaal niet makkelijker op want zo blijven de deuren nog langer gesloten. Ik heb de burgemeester voorgesteld om eens met alle partijen – discreet – rond de tafel te gaan zitten zodat we alles op een rijtje kunnen zetten. Hij had er wel oor naar.’

De drie andere slachtoffers waren Portugezen. Zij werkten voor het bouwbedrijf Vaniplic uit Bendita, dat in onderaanneming werkte voor Goorden Bouw en Service uit Wommelgem. De schoonzus van één van de slachtoffers, Sonja, is zaakvoerder van Vaniplic en was aanwezig in Antwerpen. Ook zij begrijpt niet waarom alles zo lang moet duren. ‘Wie of wat de oorzaak van de ramp is weet ik niet. Mijn mensen deden de afwerking en waren de gevel aan het plaatsen toen de stelling van Kontrimmo het begaf. Ik had zes mensen aan het werk. Vier van hen waren hier bezig op de werf. Drie lieten het leven, een vierde verblijft in Portugal, maar heeft nog dagelijks verzorging nodig. De twee anderen waren elders aan de slag. Als bedrijf hebben wij de begrafeniskosten en de medische verzorging op ons genomen maar we willen dat uiteraard recupereren van de verzekering. Daarvoor loopt een gerechtszaak in Portugal maar ook die ligt stil want zij wachten op de uitspraak in België. Maar ze krijgen niks. Zelfs het autopsieverslag niet. Moest dat er zijn waren we al een stap verder. Eén ding is zeker: nooit nemen wij nog een werk in België aan. Dat is niet alleen een emotionele kwestie, maar de manier waarop het gerecht werkt is wraakroepend.’ Burgemeester Bart De Wever (N-VA): ‘Ik sta machteloos. Ik heb via het gelekte document moeten vernemen dat hier 300 onderaannemers aan het werk waren en  dat verwondert me niks. Zolang geen enkele Vlaming of Belg dit werk wil doen en bedrijven beroep doen op super-goedkope werkkrachten uit landen als Moldavië zullen deze toestanden blijven, vooral omdat er nooit op gecontroleerd wordt. Ik heb weet van een andere grote werf in het Antwerpse – waarvan wij niet de opdrachtgever waren – waar hetzelfde gebeurde maar dat haalde de pers niet.

Edwin MARIËN

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten