Ondernemers Deurne Centrum zien één na andere malafide zaak oprijzen

 Ondernemers Deurne Centrum zien één na andere malafide zaak oprijzen

DEURNE – De ondernemers van Deurne centrum richten een opvallend gezamenlijk schrijven aan Yves-Pierre Dermagne (PS), de minister van Werk en economie. Woensdagnacht werd voor de zoveelste keer een handelszaak aangevallen.

Alain Hoeckx (zie foto), voorzitter van de winkeliersvereniging: ‘Dit is de zoveelste aanslag op ons centrum. De buurt is in opmars, er wonen statistisch gezien veel jonge gezinnen in het centrum. Wij zien deze aanslagen vanuit de winkeliersvereniging dan ook met lede ogen aan. De burgemeester sluit de ene na de andere zaak, maar na een maand gaan die zaken gewoon terug open of neemt een familielid het over. We zien steeds dezelfde malafide zaken in het straatbeeld… kappers, nachtwinkels, snackbars, autorijscholen, schoonheidssalons, …iedereen weet dat het louche is én toch kan dit zomaar. ‘

Benny Van Loon, voorzitter van de lokale economieraad: ‘Ik woon op enkele honderden meter van de plaats waar de laatste aanslag plaatsvond. Het komt erg dichtbij nu. Het is een slag in het gezicht van alle bonafide handelaars dat er zo laks gecontroleerd wordt op vergunningen, arbeidsinspectie,…’ In het schrijven gericht aan Dermagne, vragen de handelaars expliciet om hen allemaal meer te controleren en meer middelen hiervoor te voorzien.

Hoeckx: ‘Onze leden staan recht in hun schoenen en spelen het spel volgens de regels. Het wordt hoogtijd dat er meer controle komt, de rotte appels moeten er écht uit. Wij zijn vragende partij om zaken bij herhaaldelijke vaststellingen permanent te sluiten. Nu gebeurt dat zelden of nooit. Het is dweilen met de kraan open, ten koste van de ondernemers die wel netjes de regels volgen.’ In het schrijven vraagt de vereniging meer onaangekondigde inspecties op arbeid, meer onaangekondigde inspecties op voeding, hogere boetes en het schrappen van ondernemersnummers na meerdere of ernstige inbreuken. Het systeem van inspecties na klacht werkt onvoldoende en dekt de lading van de vele inbreuken niet.’

Tijdens de districtsraad in mei vroegen bewoners van de Jozef Tuchermanwijk meer ondersteuning door het district. Buurtbewoner Steven De Winter: ‘Wij klagen het gebrek aan wijkondersteuning aan, zowel door de politiek als door de politie en eisen bijkomende maatregelen die de onrust en de angst die er nu heersen, kunnen wegnemen. Wij willen ook beschouwd worden als betrokken partij, ook al kunnen we niet ingrijpen in het gerechtelijk proces. Maar we willen wel op de hoogte gehouden worden.’ De federale overheid en burgemeester Bart De Wever zitten niet meteen op dezelfde lijn. In 2018 lanceerde de Antwerpse burgemeester zijn ‘War on Drugs’ maar zowel politieke tegenstanders uit Antwerpen als federaal waarschuwden toen dat dit beleid enkel zou leiden tot zwaardere criminaliteit. Ook hoofdcommissaris Peter Muyshondt was het daar toen niet mee eens. In de Standaard van 6 september 2018 liet hij optekenen: ‘Het War on Drugs-beleid versterkt een crimineel circuit dat over lijken gaat.’ De voorbije zeven jaar deden zich 141 incidenten, waarvan kan worden vermoed dat ze een link hebben met het drugsmilieu, voor in Antwerpen.

Edwin MARIËN

Foto N-VA

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten