Ondernemende studenten stellen zich voor tijdens Kick Off Days
BORGERHOUT – Antwerpen telt jaar na jaar meer ondernemende studenten. De teller staat vandaag op 1 250. Opvallend: de helft van die studenten gaat nu ook door met ondernemen eens het diploma op zak. Jongeren bekijken ondernemerschap steeds vaker als een realistische carrièrekeuze.
Al negen jaar lang stimuleert de Associatie Universiteit & Hogescholen Antwerpen (Universiteit Antwerpen, de Karel de Grote Hogeschool, de AP Hogeschool en de Antwerp Maritime Academy (HZS)) ondernemingszin bij hun studenten. Ze krijgen daarbij de steun van de stad Antwerpen, VOKA, VLAIO en SINC. Het platform TAKEOFFANTWERP ondersteunt alle partners hierbij en scherpt ondernemersvaardigheden bij studenten aan via workshops, trainingen en events.
Mathias Mallentjer, coördinator van TAKEOFFANTWERP en zelf ook ondernemer: ‘Ondernemen zit nog altijd in de lift bij de Antwerpse studenten. Officiële cijfers van het Rijksinstituut voor de Sociale Verzekeringen der Zelfstandigen vertellen dat er op dit moment 1 250 student-ondernemers zijn in de Scheldestad. Hun activiteiten zijn heel divers: er zit een creatieveling bij die workshops illustratieve vorming aanbiedt, een andere student sloot net een investeringsronde in de VS af.’
Bij TAKEOFFANTWERP stellen ze vast dat heel wat van die ondernemende jongeren nu ook een doorstart maken eens ze dat diploma op zak hebben. Mallentjer: ‘Dat is echt een nieuwe trend. Studenten krijgen de smaak van het ondernemen te pakken tijdens hun studies, maar de helft gaat er ook na hun opleiding mee verder, in de meeste gevallen zelfs in hoofdberoep. Jongeren zien ondernemen dus meer en meer als een realistische carrièrekeuze en hun onderneming is dan ook nog eens levensvatbaar.’ Erica Caluwaerts, schepen voor economie: ‘Antwerpen is een ondernemende studentenstad waar studenten ook na hun studies vol vertrouwen kunnen blijven ondernemen. De gezamenlijke inspanningen van de voorbije negen jaar werpen duidelijk hun vruchten af.’
Wanneer het aantal ondernemers groeit, is er ook meer nood aan ondersteuning. Mallentjer: ‘Denk bijvoorbeeld aan juristen en accountants. Elke onderneming moet een beroep doen op hen, maar ze zijn met veel te weinig. Het gaat zelfs officieel om knelpuntberoepen. Vanuit TAKEOFFANTWERP gaan we vanaf dit jaar inzetten op extra begeleiding van student-ondernemers die dergelijke diensten willen aanbieden. Zo kunnen we hen en ook andere grotere dienstverleners onder meer helpen met hun employer branding.’ Om het academiejaar succesvol af te trappen, organiseerde TAKEOFFANTWERP vanmiddag haar Kick Off Days, een event in concertzaal TRIX in Borgerhout waar bezoekers konden kennismaken met zo’n twintig starters, die zich elk met een eigen booth kwamen voorstellen. Ook Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) kwam langs.
Enkele studenten stelden zich voor: Flor Ronsmans De Vry (UAntwerpen), founder van Fuse Robotics: ‘We zijn begonnen in 2021 en hebben ondertussen al meer dan 1 000 klanten in meer dan 50 landen. We specialiseren ons in e-commerce en blockchain automation, dus er zijn eigenlijk twee grote zijden aan onze business.’ Max Lüdmann en Lou de Laet (Karel de Grote Hogeschool), de jongens achter het label OFFLINE: ‘We begonnen met een kledingcollectie. Verder willen we ons concept uitwerken door events te organiseren. We hebben een zomerbar in het Antwerpse Steen op poten gezet.’ Elsa Carlot (AP Hogeschool, zie foto), founder van Palesa: ‘Toen ik zestien was, startte ik binnen de onderneming van mijn papa. Ik maakte een tekening op papier en wilde die graag op stof zien. Ik begon met één totebag voor mezelf, maar ging vrij snel voor anderen aan de slag. De boodschappen die op de kledij staan, zijn allemaal heel positief. Het is de bedoeling dat het lieve reminders zijn, zowel voor de mensen die de kledij dragen als de mensen die ze zien.’ (EM / Foto UAntwerpen)