• 23/06/2024

Ommegang van Lier verschoven naar zondagen 2 en 9 oktober 2022

LIER – In april meldden de Gezellen van het Groot Volk al aan de stad Lier  dat de mogelijkheid voor uitstel van de Ommegang naar 2022 in overweging werd genomen.

Door de coronamaatregelen was er onvoldoende tijd om alles goed voor te bereiden, waardoor dit voor de ganse organisatie niet haalbaar bleek.

Daarnaast zien de Gezellen van het Groot Volk extra opportuniteiten in het verplaatsen van de Ommegang naar 2022.

In 2022 is het immers precies 300 jaar geleden dat ‘Den Ommeganck van Lier op synen vollen swier’” door de stad trok.

Anton Bergmann noemde de Ommegang van 1722 hét grote feest van de achttiende eeuw in Lier.

Reden te meer om er een groter feest van te maken 300 jaar later. De stad volgt deze beslissing en kijkt uit naar de Ommegang in 2022.

Nieuw voorgestelde data voor de Ommegang zijn zondagen 2 en 9 oktober 2022. In het voorgestelde ontwerp voor de Ommegangstoet 2022 ontwerpt Dries Van Noten de kledij van de drie grote historische reuzen Goliath, de Reuzin en de Cameniere.

Verder mag je je verwachten aan een nieuw fabeldier met de codenaam ‘het beest’. Verschillende raden en verenigingen bereiden de verdere invulling en uitvoering van de Ommegangstoet voor.

Voor wie niet zo lang kan wachten, organiseren de Gezellen de GrOOte zondag op 3 oktober tijdens het Weekend van de Klant en de VOKA Open Bedrijvendag. Hierover later meer.

Nog meer reuzennieuws: de Gezellen van ’t Groot Volk dienden een aanvraag in voor de erkenning van de historische Lierse Reuzenstrein door Unesco als immaterieel cultureel erfgoed. Sinds 2005 is de Lierse Reuzentrein volledig gerestaureerd en gerenoveerd.

De historische Lierse Reuzentrein (1377) is ook de op één na oudste – na Mechelen met vermelding van het jaar 1303 – en de meest volledige.

Daarnaast is er nog het unieke aspect van de publieke en private samenwerking tussen de stad Lier en vzw Gezellen van ’t Groot Volk in het behoud en beheer van de Lierse Reuzentrein.

Op dit ogenblik onderzoekt de Vlaamse gemeenschap of de historische Lierse Reuzentrein via een ‘extended file procedure’ opgenomen kan worden in ‘the Representative List of the Intagible Cultural Heritage of Humanity als Processional giants and dragons in Belgium and France’. (EM / Foto Visit Lier)

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten