• 22/06/2024

Olympisch basketbalteam bestaat bijna uitsluitend uit Antwerpenaren

ANTWERPEN – In de sport worden vaak mooie verhalen geschreven en dat van de Belgische 3×3 basketploeg is daar een mooi voorbeeld van. Op de Olympische Spelen van Tokio maakt de street-versie van het traditionele basket voor het eerst zijn opwachting en de 3×3 Belgian Lions zijn er de komende week meteen bij.

In dit geval is Team Belgium eigenlijk Team Antwerp. Nick Celis speelde vorig jaar heel even bij Kangoeroes Mechelen maar is een monument van Oxaco Boechout waar hij volgend seizoen opnieuw aan de slag kan, Rafaël Bogaerts is actief bij Gembo Borgerhout, Thibaut Vervoort komt uit voor Basics Melsele-Beveren en Thierry Mariën voor  Basket Willebroek.

Nochtans zijn zij geen profspelers en hebben ze naast het basket allemaal nog een beroep. Desondanks dwongen ze toch de kwalificatie voor Tokio af. Celis, in het dagelijkse leven actief als notaris, is sinds 2014 sterkhouder van het team.

‘Het klopt dat wij amateurs zijn, maar dan met een zeer professionele benadering van onze sport.’

‘Trainen doen wij dagelijks, maar dan ‘s avonds na het werk. Natuurlijk beschikken wij niet over dezelfde middelen als de profs en al zeker niet wat betreft recuperatie, wat doorslaggevend kan zijn op dit olympisch tornooi. We zullen hier zeven of zelfs acht wedstrijden op vier dagen afhaspelen, zonder rustdag tussendoor. Dat hebben wij nooit eerder gedaan. Fysiek en mentaal fris blijven: daar komt het op aan, net als kwetsuren vermijden.’

Het viertal dwong op 6 juni in het Hongaarse Debrecen de kwalificatie voor Tokio af, vrijwel meteen gingen geruchten de ronde dat er mogelijk andere spelers voor het olympisch tornooi geselecteerd zouden worden. ‘Deze kwalificatie was een werk van vele jaren. Spelers op enkele weken tijd tactisch klaarstomen voor zo’n tornooi, is onmogelijk. Spelers uit het normale basket, waar er met vijf tegen vijf gespeeld wordt, zijn fysiek natuurlijk in vorm, maar zijn gewend aan een andere manier van spelen. 3×3 is een sport waarin je moet groeien. We zijn dan ook blij dat ze de juiste keuze gemaakt hebben door het team te behouden.’ In Tokio mikken de Belgen op een top zes in de groepsfase en dus moeten ze al minstens twee duels winnen. ‘Als we het tactisch juist aanpakken, kunnen we ver geraken.’

Bogaerts, in Debrecen nog verkozen tot MVP van het tornooi: ‘We moeten het vooral van ons collectief hebben. Ook defensief staan we goed. Elke wedstrijd kan er bij ons een andere speler het verschil maken.’

De wedstrijden in de 3×3 competitie duren tien minuten. De duels worden op een half terrein afgewerkt. Het team met de hoogste score na tien minuten, of het team dat 21 punten gescoord heeft, wint het duel. Spelers mogen non-stop gewisseld worden.
Voor een score krijgt een team één punt, een score van buiten de tweepuntenlijn (driepuntenlijn in het normale basket) levert twee punten op.

In de groepsfase werkt elk team bijna dagelijks twee wedstrijden af, aangezien alle acht ploegen tegen elkaar moeten uitkomen. De top twee stoot rechtstreeks door naar de halve finales, de nummers drie tot en met zes werken ‘kwartfinales’ af voor de overige twee plaatsen bij de laatste vier. Zaterdag openen de Belgen hun tornooi tegen Letland, meteen een tegenstander van formaat, nadien volgt de confrontatie met Japan. (EM/Team Belgium/Belga / Foto Youtube)

 

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten