• 18/07/2024

Olympiërs maar 3 dagen in Parijs. Basiskampen in Antwerpen, Brasschaat, Herentals, Willebroek en Schilde

GENT – Bijna dag op dag één jaar voor aanvang van de Olympische Spelen in Parijs – ze beginnen op vrijdag 26 juli 2024 – gaf Cédric Van Branteghem (zie foto), een stand van zaken in de Topsport Hal in Gent.

Heelwat atleten zullen het jammer vinden dat veel van de charme van de Spelen – het langdurig verblijf en het feesten in het Olympisch dorp – wegvallen. Tot twee dagen voor hun competitie worden zij ondergebracht in een basiskamp in eigen land. Dan gaan ze met de Thalys naar de Franse hoofdstad, waar ze twee keer in het Olympisch dorp zullen overnachten. Onmiddellijk na hun wedstrijd worden zij overgebracht naar het Belgium  House, in de Salons Hoche, een eventlocatie in hartje Parijs, op een steenworp van de Arc de Triomphe. Daar kunnen ze nog één keer overnachten en de dag nadien vertrekken ze opnieuw naar huis, tenzij ze later in het tornooi nog een keer aan de slag moeten uiteraard.

Dat wil zeggen dat zij meer tijd zullen doorbrengen in de diverse basiskampen. Vijf daarvan liggen in onze provincie. De zwemmers bereiden zich voor in de Antwerpse Wezenberg. Ook de Belgische mannen- en vrouwenhockeyploeg én het 3×3 basketteam heeft zijn basiskamp in Antwerpen, meer bepaald op het Wilrijkse Plein op het Kiel. De hockeyteams zullen ook een gedeelte van hun voorbereiding doen op de terreinen van Gantoise in Gent.

Verder zal je Olympische atleten kunnen spotten in Brasschaat (onze boksers), Herentals (onze boogschutters), Schilde (onze golfers) en Willebroek (Hazewinkel, onze roeiers en kajakkers).

De andere basiskampen liggen in Hofstade (skateboard), Kortrijk en Charleroi (basket), Zolder (BMX en baanwielrennen), Vorst (judo), Elsene (taekwondo), Louvain-la-Neuve (atletiek en tennis), Loverval (muurklimmen), Genappe (schieten) en Spa (badminton, wegwielrennen en mountainbike). Bedoeling is wel dat zoveel mogelijk atleten later opnieuw naar Parijs keren om deel te nemen aan de slotceremonie op zondag 11 augustus 2024, iets wat we eerlijk gezegd niet meteen zien gebeuren. Van Branteghem: ‘We kunnen uiteraard niemand verplichten en we weten nu al dat de wielrenners, de tennissers en de golfers daar niet aanwezig zullen zijn. We hebben ook nog geen idee hoeveel atleten er mogen deelnemen aan de openingsceremonie.’

Vast staat wel dat de delegatie veel uitgebreider zal zijn dan die van drie jaar geleden. 121 Belgische atleten namen deel aan de Spelen in Tokyo. Van Branteghem: ‘Toen waren er drie ploegen aanwezig: de Belgian Cats (basketbal), de 3×3 Belgian Lions en de mannenhockeyploeg. Die zijn er dit keer ook alle drie bij, net als het vrouwenhockey en het vrouwenbasketteam. Volgens onze berekeningen zullen we ongeveer 173 atleten kunnen afvaardigen, die zullen deelnemen aan 33 sporten.’

Eigenlijk is er nog een zesde ploeg aanwezig: het jumpingteam heeft zich ook weten te kwalificeren, al drukt Van Branteghem erop dat de eerste selectie pas bekend zal worden gemaakt in april 2024. ‘Voorlopig hebben we een aantal atleten (deelnemers aan atletiek dus), zwemmers en boksers die de internationale Olympische selectiecriteria hebben behaald maar dat wil nog niet zeggen dat ze automatisch gekwalificeerd zijn.

Van Branteghem nam zelf deel aan de Spelen van 2004 (Athene) en 2008 (Peking). En daar werd nog volop gefeest en ‘verbroederd’ in het Olympisch dorp. ‘Het is een bewuste keuze dat we het verblijf van onze atleten ter plaatse zo kort mogelijk houden. Tenslotte ligt Parijs maar op 300 kilometer van Brussel. Toen ik toekwam in het Olympisch dorp waren de Spelen al halfweg en was het één en al lawaai. Anderzijds wil de organisatie in Parijs het Olympisch dorp zo compact mogelijk houden, met appartementen waar vier tot zes atleten verblijven en tenslotte is er uiteraard het kostenplaatje.’

Edwin MARIËN


🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten