• 20/06/2024

Olympiërs bereiden zich voor in Antwerpen, Brasschaat, Herentals, Schilde en Willebroek

WILRIJK – Onze Olympische atleten zullen hun finale voorbereidingen voor de Olympische Spelen van Parijs 2024 in eigen land afwerken. Dat hebben de drie ministers van sport en het BOIC beslist in nauw overleg met de atleten en de federaties. Vanaf maandag 1 juli 2024 zal Team Belgium zich specifiek voorbereiden in het Team Belgium Base Camp, alvorens af te reizen naar Parijs. Zo kunnen de atleten en hun entourage optimaal gebruik maken van de nabijheid van de Spelen én van de uitstekende topsportinfrastructuur.

Deze beslissing werd vandaag bekend gemaakt tijdens de jaarlijkse Team Belgium stage in het Turkse Belek door BOIC-voorzitter Jean-Michel Saive, Ben Weyts (N-VA, Vlaams minister van sport, zie foto) en Valérie Glatigny (MR, minister van sport van de Franse Gemeenschap). Het concept werd uitgetekend door de topsportpartners (BOIC, Sport Vlaanderen, ADEPS en Ostbelgien) op basis van een nauw overleg met de verschillende Olympische federaties.

Dankzij dit overleg konden de topsportpartners optimaal rekening houden met de wensen en verwachtingen van de atleten en hun entourage. Atleten van dezelfde discipline zullen zich zo veel mogelijk samen voorbereiden op één locatie, waarbij het voor veel atleten gaat om hun vertrouwde trainingslocatie. Zo werd er voor elke discipline een uitvalsbasis bepaald. De bestaande topsportinfrastructuur van de gemeenschappen vormt hierbij de basis van het zogenaamde Team Belgium ‘Base Camp’. De topsportinfrastructuur is van olympisch niveau, zodat de atleten zich in optimale omstandigheden kunnen voorbereiden.

Het resultaat is een ‘Base Camp’ concept met drie belangrijke clusters. De boksers zullen zich voorbereiden in Brasschaat, de schutters in Herentals, de golfers in Schilde, de kajakkers en roeiers in Hazewinkel, de zwemmers in het olympisch zwemcentrum Wezenberg, de hockeyers en de 3×3 basketters op het Wilrijkse Plein. Uiteraard is de finale verdeling van disciplines afhankelijk van de kwalificaties en selecties voor de Spelen. Ook Brussel speelt een belangrijke rol in dit concept, als thuisbasis van het BOIC, als uitvalsbasis voor judo en taekwondo en als vertrekpunt richting Parijs.

Weyts: ‘De afgelopen jaren heeft Vlaanderen enorm geïnvesteerd in topsportinfrastructuur in onder meer de Wilrijkse Plein voor hockey, Wezenberg voor zwemmen, Gent voor gymnastiek en zo verder. Voor de volgende jaren zijn er nog meer miljoeneninvesteringen gepland in onze sportcentra in Zolder, Hofstade en Willebroek en brengen we die naar Olympisch niveau. Onze infrastructuur zal trouwens niet enkel dienst doen voor onze eigen atleten, want ook buitenlandse delegaties staan al aan te schuiven.’

Saive: ‘De Spelen van Parijs zijn de Spelen in onze achtertuin. Met het Team Belgium Base Camp kunnen we optimaal gebruik maken van die nabijheid. Door de nauwe samenwerking met de federaties, hebben we samen met de topsportpartners een ambitieuze aanpak kunnen uittekenen, die beantwoordt aan de verwachtingen en noden van onze atleten.’

Dit concept zal nu verder uitgewerkt worden in aanloop naar Parijs. De kwalificatie-periode voor de Spelen is ondertussen gestart. De Olympische Spelen in Parijs starten op vrijdag 26 juli en eindigen op zondag 11 augustus 2024. (EM / Foto N-VA)

 

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten