• 12/07/2024

Olga en zeventien andere Oekraïense studenten behalen certificaat aan UA

ANTWERPEN – Na een taalbad van acht weken ontvingen alle achttien Oekraïense vluchteling-studenten die deelnamen aan de Antwerp Short Course hun certificaat. Op het Schoon Verdiep in het stadhuis van Antwerpen werden zij verwelkomd door Erica Caluwaerts (Open Vld), schepen voor economie, en Jan Van den Nieuwenhuijzen, voorzitter van de Antwerpse Associatie Universiteit & Hogescholen.

De jongeren leerden Nederlands en academisch Engels, maar werden ook voorbereid op een eventuele start in het hoger onderwijs in Vlaanderen in september. Naast studeren was er tijd voor sociale en ontspannende activiteiten. In mei begonnen veertien deelnemers aan de cursus. In de daaropvolgende weken kwamen er nog vier studenten bij. In mei spraken we met Olga, de oudste van de deelnemers, die in Putte bij Mechelen verblijft. Vanavond vroegen we haar hoe de voorbije twee maanden zijn verlopen.

‘Ik heb een perfecte tijd doorgebracht. De cursus heeft mijn kennis van het Engels opgeschroefd en ze draagt ook bij tot mijn integratie in dit land. Ik heb hier fantastische mensen leren kennen: zowel bij de studenten als bij de leraars. Ik wil iedereen bedanken die deze cursus heeft georganiseerd. Ze hadden aan alle, zelfs kleine, details gedacht en waren heel vriendelijk tegen ons. De lessen waren echt goed. Het ging over drie niveaus: eerst leerden we Nederlands, dan Engels en vervolgens academisch Engels. Ik hoop dat ik voor alle drie ben geslaagd. We weten het nog niet door de brand die er gisteren was aan de Universiteit.’

‘Ik ga verhuizen naar Antwerpen. In Putte hebben ze geen OKAN-school. Mijn zoon is twaalf en we gaat les volgen in het centrum van de stad. Ikzelf ga zeker mijn Nederlands nog vervolmaken. Ik respecteer de mensen in dit land dus is het niet meer dan normaal dat ik de taal onder de knie krijg. Bij Atlas (de stedelijke inburgeringsdienst) waren ze heel behulpzaam en vriendelijk. Ik heb al een aantal gesprekken gehad met bedrijven. Ik ben geïnteresseerd in het IT-gebeuren. Projectmanager bijvoorbeeld spreekt me wel aan. Ik heb ook ervaring in de evenementensector dus het kan ook zijn dat ik die weg op ga.’

‘Ik blijf dagelijks in contact met mijn familie in Oekraïne. In de regio Kiev is het wat rustiger geworden. Nu gaat het er hevig aan toe in Odessa. Dat is nu net het probleem: je weet nooit op voorhand waar het geweld zal toeslaan. Daarom heb ik besloten dat mijn toekomst en die van mijn zoon hier zal liggen. Hij heeft het zesde leerjaar gevolgd en met succes. Ook in Putte hebben we veel geluk gehad dat we zo’n goede school hadden gevonden. Ik heb nog nooit zo’n goede directeur gezien. Heel het schoolteam hing goed aan elkaar. Het was zelfs meer een familie. In Kiev en de rest van Oekraïne kom je zoiets niet vaak tegen. Daar is de manier van lesgeven helemaal anders. Mijn zoon vindt zich hier een stuk meer op zijn gemak dan ginds.’

Caluwaerts: ‘In de Leysenzaal hier in dit stadhuis vindt men de drie waarden die Antwerpen wil delen met de mensen van Oekraïne: zelfbeheer, zelfverdediging en zelfbestaan. Er zijn 6 000 Oekraiënse vluchtelingen in Antwerpen. Het is onze taak om hen op te vangen en aan een job te helpen.’

Edwin MARIËN

 

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten