• 16/04/2024

‘Oekraïne-oorlog:’: nieuws uit Geel, Boechout en Dessel

GEEL – Tot het einde van het schooljaar kunnen kinderen van Oekraïense vluchtelingen terecht in onthaalklassen in Geel. Dat besliste de stad na overleg met de plaatselijke basisscholen. Kinderen van zes tot twaalf jaar krijgen zo optimaal en aangepast onderwijs. De eerste onthaalklas opent in basisschool De Droomgaard.

Onder de Oekraïense vluchtelingen bevinden zich heel wat kinderen. De stad wil al deze kinderen zo goed mogelijk opvangen en onderwijs bieden om hun toekomstmogelijkheden maximaal te bewaren.  De eerste onthaalklas opent in basisschool De Droomgaard. Vanaf het moment dat er nieuwe leerlingen toestromen én als er een leerkracht gevonden is, opent de volgende klas in stedelijke basisschool De Burgstraat. Ook basisscholen De Regenboog en De Luchtballon staan al klaar om indien nodig een klas te openen.

Dienst kindzorg en onderwijsregie en de scholen verwijzen alle kinderen van Oekraïense vluchtelingen door naar de onthaalklas wanneer ze zich aanmelden. In de onthaalklas krijgen kinderen onderwijs op maat, met aandacht voor hun noden en traumaverwerking. Kinderen kunnen in hun eigen taal blijven communiceren met klasgenootjes en soms ook met leerkrachten of vrijwilligers. Daarnaast besteedt de leerkracht ook aandacht aan het verwerven van het Nederlands. De school en klas zijn uitgerust om deze groep kinderen te ontvangen. Dankzij deze veilige omgeving komen kinderen beter tot rust, en tot leren.

Kinderen die de kleuterleeftijd hebben, gaan naar een kleuterschool naar keuze. Zo leren ze spelenderwijs samen met hun leeftijdgenootjes Nederlands. Kinderen van twaalf tot achttien  kunnen naar de OnthaalKlas Anderstalige Nieuwkomers (OKAN) in Sint Jozef. Daar werken ze intensief aan hun aanpassing aan het leven in Vlaanderen én het Nederlands. Ze bereiden zich ook voor om in te stromen in het reguliere secundair onderwijs, eens ze het Nederlands voldoende onder de knie hebben.

Ben je contactpersoon voor een Oekraïens kind dat naar school wil? Neem dan contact op met dienst kindzorg en onderwijsregie via 014 56 73 46 of onderwijs@geel.be. Wil je als leerkracht aan de slag in een onthaalklas voor Oekraïense vluchtelingen? Neem dan contact op op dezelfde manier of via onderwijs@geel.be. Ook zonder pedagogisch diploma, als leerkracht op rust of met maar een deeltijdse beschikbaarheid kun je in aanmerking komen.

Wil je als vrijwilliger de handen uit de mouwen steken? Men zoekt mensen om deze onthaalklasjes te ondersteunen, zodat de kinderen in kleine groepjes kunnen werken. Heb je een hart voor kinderen? Als vrijwilliger sta je de leerkracht bij. Zo speel je taalspelletjes met de kinderen of val je in bij afwezigheid. Of spreek je Oekraïens of Russisch? Dan kun je helpen bij de communicatie tussen leerkracht en leerling. Stel je kandidaat via 014 56 60 44 of via vrijwilligers@geel.be. Het lokaal bestuur zoekt naar een invulling die zinvol is volgens je mogelijkheden.

BOECHOUT ZOEKT ONDERSTEUNING VOOR SCHOLEN EN TOLKEN

Oekraïense kinderen die in Boechout opgevangen worden, zullen er naar school kunnen gaan. Om de opvang van deze kinderen in de Boechoutse scholen mee te ondersteunen, is men op zoek naar extra vrijwilligers. Men vraagt een engagement tot en met eind juni. Samen met de school wordt er bekeken hoe vaak je kan komen helpen (van minstens één keer per week tot dagelijks).

Men zoekt  hulp bij volgende taken: wegwijs maken op school, in de klas helpen en spelen, tijdens de pauze op de speelplaats helpen, voorlezen en uitstappen begeleiden. Interesse? Laat het weten via https://www.boechout.be/e-loket/oekra%C3%AFne-aanmelding-vrijwilliger-het-onderwijs. Men neemt contact met je op van zodra men je hulp kan gebruiken. Bovendien is men op zoek naar extra tolken. Meer info via https://www.boechout.be/nieuws/gezocht-tolken-oekra%C3%AFensrussisch. Meer info over hoe je de Oekraïense bevolking kan helpen vind je op https://www.boechout.be/burger-en-welzijn/welzijn/oekra%C3%AFne

DINSDAG 12 APRIL INFOAVOND IN DESSEL

Wil je als vrijwilliger mee ingeschakeld worden in de begeleiding van de Oekraïense vluchtelingen in Dessel?

Verschillende Desselaars en andere inwoners uit de regio hebben zich al aangemeld als vrijwilliger in het kader van de opvang van Oekraïense vluchtelingen. Om de coördinatie hiervan gestructureerd aan te kunnen pakken, organiseert het lokaal bestuur in opvolging van de eerste infosessie op 28 maart een tweede bijeenkomst voor alle geïnteresseerden. Ook nieuwe vrijwilligers zijn uiteraard welkom op deze samenkomst. De bijeenkomst vindt plaats op dinsdag 12 april in de raadzaal van het Sociaal Huis, Pastorijstraat 2.  De deuren gaan open om 18u45 en men start om 19 uur. Iedereen die wil ingeschakeld worden als vrijwilliger of buddy is van harte welkom!. Voor meer info kan je terecht op  oekraine@dessel.be. (EM / Foto Stad Geel)

 

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten