• 27/05/2024

‘Oekraïne: nieuws over inschrijvingen in Antwerpen en opvang in Mortsel

ANTWERPEN – Stad Antwerpen heeft al 1 468 digitale verblijfsaanvragen ontvangen van Oekraïense vluchtelingen sinds de start van de oorlog, naar schatting samen goed voor een 2 900 Oekraïners die wachten op een inschrijving in Antwerpen. Andere jaren behandelt de stad zo’n 10 000 nieuwkomerdossiers per jaar, nu zit de stad dus bijna op één derde daarvan op enkele weken tijd. De stad heeft haar procedure nu zo aangepast dat zij deze aanvragers, in afwachting van afspraak tot inschrijving, een digitale bijlage 15 bezorgt. Zo krijgen zij toegang tot de arbeidsmarkt en hebben ze recht op sociale dienstverlening.

Nadat Oekraïense vluchtelingen in ons land zich hebben aangemeld in het registratie­centrum op de Heizel, moeten ze zich wenden tot de stad of gemeente waar ze verblijven. Daar moeten ze een verblijfskaart aanvragen, de zogenaamde A-kaart. Dat is een bewijs van inschrijving in het vreemdelingenregister. Een verblijfsaanvraag bij het loket Migratie verloopt in een aantal stappen, waaronder een grondige identiteits- en woonstcontrole. Indien die controles kloppen wordt men ingeschreven in de gemeente en krijgt men een vreemdelingenkaart (A-kaart) inclusief rijksregisternummer. De aanvrager moet hiervoor twee fysieke afspraken maken bij het loket Migratie.

Door de toestroom aan aanvragen de afgelopen weken, was er een lange wachttijd ontstaan. In afwachting van de definitieve uitkomst van die gestarte procedure, krijgt de aanvrager nu al de zogenaamde bijlage 15 per mail toegestuurd. Dat document geeft de aanvrager al toegang tot de Belgische arbeidsmarkt en geeft recht op de nodige sociale dienstverlening, zoals het aanvragen van een leefloon en groeipakket voor de kinderen. 610 personen hebben ondertussen een digitale bijlage 15 ontvangen. Van 858 aanvragers moet de procedure nog opgestart worden. Deze mensen zullen nog voor eind deze week hun digitale bijlage 15 ontvangen en een eerste afspraak krijgen. Nabilla Ait Daoud (N-VA), schepen voor loketten: ‘Op deze manier willen we Oekraïense vluchtelingen zo snel mogelijk hun weg laten vinden in onze stadsgemeenschap. We geven ze toegang tot onze arbeidsmarkt zodat ze een baan kunnen zoeken en ze krijgen zo recht op de nodige sociale dienstverlening.’

De stad heeft in den Bell tijdelijke loketten geïnstalleerd om de toestroom van Oekraïense vluchtelingen te kunnen stroomlijnen. Tegen het einde van deze week zullen er zeven loketten geopend zijn. De stad zal hier bijkomend nog extra capaciteit voorzien zodat er op korte termijn tien loketten in den Bell geopend zijn om mensen verder te helpen.

Hoewel al deze aanvragen extra werk betekenen voor de loketwerking, blijft de stad haar dienstverlening aanbieden zoals anders.

ZEVENTIEN VLUCHTELINGEN AANGEKOMEN IN MORTSEL

Net zoals vele andere lokale besturen ging men in Mortsel op zoek naar opvangplekken waar men vluchtelingen kan opvangen.

Burgemeester Erik  Broeckx (N-VA): ‘We beslisten om op de Meerminnecampus collectieve opvangplekken te creëren, verspreid over Meerminne 2 en Meerminne 6. De voorbije twee weken werd hard gewerkt om het leegstaande gebouw van Meerminne 2 en de leegstaande vleugel van de Meerminnecampus aan de Elf-julistraat om te vormen tot bewoonbare kamers. Meerminne 2 was als eerste klaar om open te stellen. Op de eerste bewoners was het niet lang wachten.’

Gisteren, symbolisch op de vooravond van 5 april, kreeg het lokaal bestuur de boodschap dat de eerste vier Oekraïense gezinnen onderweg waren. In totaal vonden zeventien Oekraïense vluchtelingen zo een tijdelijk nieuwe thuis in Mortsel. Broeckx: ‘Omwille van ons historisch verleden en het verschrikkelijke bombardement dat onze stad op 5 april 1943 trof, weet Mortsel meer dan wie ook wat oorlog wil zeggen. We weten wat het betekent om familie en vrienden te verliezen en om huizen verloren te zien gaan. Daarom stellen we ons solidair op met het Oekraïense volk en zullen we deze gezinnen een warm onthaal in onze stad bezorgen.’ (EM / Foto N-VA)

 

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten