• 18/07/2024

Oekraïne en WHO nemen geestelijke zorg in as Mechelen/Lier/Boom als voorbeeld

DUFFEL – Een afvaardiging van de Oekraïense regering en de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) bracht een bezoek aan Emergo, het samenwerkingsverband voor geestelijke gezondheidszorg in het arrondissement Mechelen, de Rupelstreek en de gemeenten Kontich en Lint. Het netwerk geldt als voorbeeld voor de hervorming van de geestelijke gezondheidszorg in Oekraïne. Centraal stond het delen van ervaringen over hoe men in de regio, door middel van samenwerking tussen organisaties in de geestelijke gezondheidszorg en partners uit zorg en welzijn, zorgnetwerken en zorgcircuits kan creëren voor volwassenen met psychische noden.

In het kielzog van de oorlog en de dramatische gevolgen wil Oekraïne haar zorglandschap hervormen, in het bijzonder de geestelijke gezondheidszorg. Zo’n tien jaar geleden formuleerde België een antwoord op deze vraag door de oprichting van de netwerken geestelijke gezondheidszorg. Waar voorheen de verschillende actoren binnen welzijn en geestelijke gezondheidszorg los van elkaar werkten werd er vanaf dan veel meer samengewerkt.

Deze hervorming geeft nu meer volwassenen met psychische noden toegang tot professionele hulp en laat een patiënt veel minder aan zijn of haar lot over. Een netwerk geestelijke gezondheidszorg verbindt partners doorheen verschillende domeinen gaande van preventie en eerstelijnspsychologische zorg tot psychiatrische begeleiding aan huis door mobiele teams, arbeid, vrije tijd en residentiële zorg binnen een psychiatrisch ziekenhuis. Deze zorg is aaneengeschakeld en kan makkelijk op- en afgeschaald worden, naarmate de noden. Emergo behelst meer dan 451 000 inwoners en is opgedeeld in vijf eerstelijnszones.

De werking van Emergo blijft niet onopgemerkt. In het Universitair Psychiatrisch Centrum Duffel werden vertegenwoordigers van de Belgische FOD Volksgezondheid, de Wereldgezondheidsorganisatie en de Oekraïense regering ontvangen. Centraal in het bezoek aan het samenwerkingsverband stond het delen van ervaringen over de werking van het netwerk. Aan de gesprekken namen onder meer huisartsen, psychiaters, medewerkers van de mobiele teams, welzijns- en geestelijke gezondheidszorgorganisaties, ervaringsdeskundigen en patiënten, psychologen en orthopedagogen, maatschappelijk assistenten en woonbegeleiders deel.

Dirk Broos, voorzitter Netwerk Emergo en algemeen directeur UPC Duffel: ‘De focus lag op methodieken om goed samen te werken, zoals netwerktafels voor ingewikkelde casussen waar meerdere hulpverleners op vastlopen. Welke belangrijke rol is weggelegd voor huisartsen en eerstelijns psychologische zorg? Hoe werken met mobiele teams die psychiatrische zorg aan huis bieden en welk aanbod voorzie je binnen een algemeen ziekenhuis, dan wel binnen een psychiatrisch ziekenhuis? Het zijn vragen waar ook wij nog voortdurend rond werken. We waarderen de belangstelling vanuit de WHO en de Oekraïense regering. Als netwerk voor geestelijke gezondheidszorg beseffen we als geen ander welke impact de oorlog in Oekraïne op een mensenleven heeft. Onze hervorming heeft een aantal jaar in beslag genomen. Oekraïne heeft die tijd niet. Door onze kennis en ervaring te delen hopen we op onze eigen manier bij te dragen aan de versnelde versterking van het model van de Oekraïense geestelijke gezondheidszorg.’ (EM / Foto UPC Duffel)

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten