• 14/06/2024

Oekraïne-crisis: nieuws uit Antwerpen, Lier, Turnhout, Herentals, Essen, Kalmthout en Boechout

ANTWERPEN – Door de oorlog zijn heel wat Oekraïners op zoek naar een tijdelijke verblijfplaats. Stad Antwerpen zal zelf voorzien in tijdelijke opvang voor Oekraïense vluchtelingen.

Burgemeester Bart De Wevver (N-VA): ‘Stad Antwerpen zelf zorgt in eerste instantie voor de tijdelijke opvang van 100 vluchtelingen uit Oekraïne. Ze kunnen binnenkort terecht in het voormalige woonzorgcentrum De Tol op de Burgemeester De Boeylaan 2 in Deurne. Dit gebouw deed eerder al dienst als quarantaineopvang van zeevarenden. Dit is het eerste antwoord van de stad op de oproep van de Vlaamse overheid.’

Antwerpenaren die gevolg willen geven aan de oproep van de federale overheid om mensen uit Oekraïne op te vangen, kunnen dat via een formulier op www.antwerpen.be/plekvrij. Die gegevens worden teruggekoppeld naar het staatssecretariaat voor Asiel en Migratie, dat de verdeling van vluchtelingen over België verder coördineert.
De Wever: ‘Antwerpenaren die geen opvang kunnen bieden, maar wel willen helpen, kunnen financiële steun bieden aan het Rode Kruis of goederen doneren aan de ambassade van Oekraïne in Brussel. Let wel: niet alle soorten goederen zijn nodig. Vooral medisch materiaal is welkom. Bekijk hun website of Facebookpagina voor meer info.’
De muziek die beiaardiers maken met beiaardklokken en via een beiaardklavier, weerklinkt over een ganse binnenstad, een universiteitscampus, of een park.

De beiaard is een uniek muziekinstrument dat sinds zijn ontstaan 500 jaar geleden in Europa (in de Lage Landen) ondertussen gekend is in 30 landen, met in totaal 680 beiaarden wereldwijd.

Koen Van Assche, voorzitter Beiaard Wereld Federatie: ‘Aan alle beiaardiers van over de hele wereld is gevraagd om bij te dragen aan een symbolische muzikale actie, naar aanleiding van de oorlog in Oekraïne. Vanuit de torens wordt een boodschap van vrede uitgedragen, met Oekraïense liederen. ‘

Deze boodschap zal volgend weekend weerklinken, niet alleen in Europa, maar ook in Amerika, Azië en Australië.

Van Assche: ‘Deze actie is opgezet vanuit de Beiaard Wereld Federatie, en wordt ten volle ondersteund door de Russische beiaardiers.’

‘De afgelopen decennia is immers een beiaardcultuur gestart in zowel Rusland als Oekraïne, met nieuwe beiaarden in Kiev en Sint-Petersburg. In beide landen zijn er beiaardiers die een beiaarddiploma hebben behaald en zijn er ook nieuwe beiaardstudenten. Alle beiaardiers werken samen, welk land van origine dan ook.’ Koen Van Assche speelt op zaterdag 5 maart om 10 uur op de beiaard van Turnhout, om 12 uur op de beiaard van Lier en om 15 uur op de beiaard van Herentals. Meer info:

.

Essenaar Kristof Van Deyck en zijn Oekraïense vrouw Khrystyna Smetaniak startten een actie op om hulpgoederen voor Oekraïne in te zamelen. Op de industriezone Rijkmaker, op de grens van Essen en Kalmthout, kunnen mensen donaties doen.

Kristof en Krhystyna schoten snel in actie. Ze contacteerden transportfirma DBT uit Kalmthout om daar de inzameling te organiseren. Ondertussen werden er twee websites opgericht zodat inwoners van Essen en Kalmthout kunnen opzoeken welke goederen nodig zijn in Oekraïne. De hulpvraag kan veranderen naargelang de situatie in het land. Die websites zijn www.essenhelptoekraine.be en www.kalmthouthelptoekraine.be. Hulpgoederen zijn dagelijks welkom bij DBT Bulkvervoer, Magermanse Heide 11, poort 6 in Kalmthout en dat tussen 9 en 15 uur. De gemeenten Essen en Kalmthout nemen de transportkosten van zo’n 2 150 euro voor hun rekening.

Ondertussen zijn beide gemeentebesturen alle opvangplekken voor vluchtelingen uit Oekraïne aan het registreren. Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Sammy Mahdi (CD&V) roept burgers op om Oekraïners op te vangen met de campagne #plekvrij. . De federale overheid gaat een onthaalcentrum inrichten in Brussel waar Oekraïners worden geregistreerd. Vandaaruit worden ze welkom geheten in steden en gemeenten. Gezinnen die Oekraïense vluchtelingen willen opvangen, kunnen dat melden via info@essen.be of 03 670 01 30 en onthaal@kalmthout.be of 03 376 49 00.

In het licht van de huidige oorlogssituatie in Oekraïne zet ook de gemeente Boechout zich in om de bevolking te steunen. Inwoners die thuis Oekraïners willen opvangen, kunnen zich melden bij de gemeente. Hulpgoederen binnenbrengen kan dan weer bij Wereld Missie Hulp.
 
Burgemeester Koen T’Sijen (PRO Boechout & Vremde): ‘Boechoutenaren die een plaats hebben voor de tijdelijke opvang van Oekraïners kunnen zich aanmelden bij de gemeente via hulpvooroekraine@boechout.be of 03 460 18 40. Daarbij vermeld je best je contactgegevens, het aantal plaatsen, de periode en het comfort. De gemeente steunt daarmee de campagne #PlekVrij, gelanceerd door de staatssecretaris van Asiel en Migratie. We merken een grote golf van solidariteit onder onze inwoners want sinds dinsdag hebben al meer dan twintig gezinnen zich gemeld.’
Philip Verstappen (PRO Boechout & Vfremde), schepen van Mondiaal beleid: ‘Als gemeentebestuur willen we ons solidair opstellen met de slachtoffers van de oorlog. Daarom hangen we de komende dagen de vredesvlag uit aan het gemeentehuis en ondersteunen we zo goed mogelijk alle hulpinitiatieven.’
Wie hulpgoederen wil doneren, kan in Boechout terecht bij Wereld Missie Hulp. Zij zamelen producten zoals droge voeding, hygiëneproducten, dekens, lakens, handdoeken, slaapzakken … in. Doneren kan van maandag tot en met vrijdag tussen 8 en 16 uur bij Wereld Missie Hulp (Provinciesteenweg 400, 2530 Boechout).
 
Inwoners die financieel willen steunen kunnen via het Rode Kruis een gift doen op het rekeningnummer BE53 0000 0000 5353 met als vermelding ‘Oekraïne’. Het ingezamelde geld wordt ter plaatse gebruikt voor directe humanitaire hulp. De gemeente bundelt alle initiatieven op haar website. Organiseer je zelf iets? Laat het hen weten via hulpvooroekraine@boechout.be. (EM)
🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten