• 17/07/2024

Oekraïense gemeenschap herdenkt in Vorselaar de Holodomor

VORSELAAR – Op de 25 november werd aan het vredesmonument in Vorselaar de Holodomor herdacht. In Oekraïne is deze herdenking altijd op de 4e zaterdag in november.  

Er was een hongersnood in 1932-1933, toen Oekraïne deel uitmaakte van de Sovjetunie. Het was een van de grootste nationale rampen in Oekraïne uit de moderne geschiedenis; en zelfs een van de grootste tragedies van de twintigste eeuw. Het aantal doden in Oekraïne bedroeg tussen 3,5 en 7,5 miljoen mensen! Gelijktijdig was er ook de Kazachse Hongersnood van 1,5 à 2,3 miljoen doden.

De hongersnood werd vooral veroorzaakt door het beleid van de regering van de Sovjet-Unie onder Stalin, die met kracht de collectivisatie en dekoelakisatie van de landbouw doorvoerde. De boerderijen moesten worden samengevoegd in kolchozen en sovchozen, waardoor arbeidskracht zou vrijkomen voor de industrialisatie. Stalins vijfjarenplan uit 1928 moest worden gefinancierd uit export en het belangrijkste deel van die export bestond uit graan. Dit stuitte op groot verzet van de boeren, ook en vooral in Oekraïne met hun traditie van vrijheid. Ze verborgen hun graan en slachtten hun vee liever dan het te leveren aan de staatsboerderijen. De verplichte graanleveranties werden als straf verhoogd, hoewel de oogst in 1932 mislukte. Miljoenen boeren, door de communisten aangeduid als koelakken, werden gedeporteerd naar Siberië. (bron: Wikipedia)

De herdenking van de Holodomor zijn eigenlijk 3 hongersnoden: 1921-1923 (100 jaar geleden), 1932-1933 (90 jaar geleden / Holodomor), 1946-1947 (naoorlogse hongersnood).  Op 9 maart dit jaar heeft de Belgische Kamer van Volksvertegenwoordigers het licht op groen gezet voor de erkenning als genocide van de “Holodomor”, de hongersnood waarbij 90 jaar geleden miljoenen Oekraïners het leven lieten. 


Na de bijeenkomst overhandigde Herman Daneels aan burgemeester Lieven Janssens het boek “De smaak van berkenschors van Pauline Coppens” als dank van de Oekraïense vluchtelingen in Vorselaar aan de bevolking van Vorselaar voor de warme ontvangst en hulp die ze gekregen hebben. Het boek zal een plaats krijgen in de bibliotheek.


 Fotografie: Adrie de KOK 

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten