Nu Rubenshuis leeggemaakt is verhuizen 1 283 stukken naar deze locaties
ANTWERPEN – Het Rubenshuis is helemaal leeg. Het museum is sinds begin januari gesloten voor een langdurige renovatie en tijdens de sluiting is een deel van de kunstwerken van het Rubenshuis te gast in andere musea. Dit jaar zijn de collectiestukken te zien in Vlaanderen. Het Zelfportret van Rubens blijft in Antwerpen. Eerst zal het te bewonderen zijn in het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen, later dit jaar in het MAS.
Tijdens de renovatie moet de historische kunstenaarswoning volledig leeg zijn, daarom verhuizen 1 283 stukken uit de aanwezige collectie. De collectie van het Rubenshuis telt 2 820 objecten. Een deel van de werken gaan naar depots, anderen worden elders in bruikleen getoond of gerestaureerd. Het gaat niet alleen om de 72 schilderijen. Ook 47 meubelstukken, 32 beelden, 195 stukken huisraad, vijftien stukken textiel, 729 munten, acht voorwerpen in edelmetaal, 41 tekeningen en 144 documenten krijgen tijdelijk een nieuwe thuis. Voorafgaand aan de verhuis heeft elk collectiestuk een reeks handelingen ondergaan. Na het controleren van materiële gegevens, de conditiechecks, het reinigen, labelen en verpakken van elk kunstwerk is de collectie klaar voor het transport naar de verschillende locaties.
Nabilla Ait Daoud (N-VA), schepen voor cultuur: ‘De deuren van het Rubenshuis zijn weliswaar tijdelijk dicht, maar we blijven het werk van de meester tonen aan de Antwerpenaar. Niet alleen het roemrijke Zelfportret van Rubens (zie foto) zal eerst in het KSMKA en later in het MAS te zien zijn, het Rubenshuis geeft ook schilderijen van andere Vlaamse meesters en unieke objecten uit Rubens’ Palazzo in bruikleen aan andere musea in Vlaanderen en in onze stad. Zo houden we de aandacht voor Rubens levendig, in afwachting van de heropening van zijn befaamde huis.’
Onder meer Neptunus en Amphitrite van Jordaens gaat dit voorjaar naar het KMSKA. Later dit jaar versterkt het vernieuwde KMSKA met Ontwerp voor de bekroning van het hoogaltaar van de Antwerpse jezuïetenkerk van Rubens tijdelijk haar Rubenscollectie. Ook het Zelfportret en Hendrik IV in de slag van Ivry van Rubens gaan dit voorjaar eerst naar het KMSKA en pronken vanaf het najaar in het MAS tijdens de expo ‘Zeldzaam en onmisbaar’. Het MAS ontvangt nog zeven andere werken uit het Rubenshuis voor deze tentoonstelling. Het meest bekende is de Kunstkamer van Cornelis van der Geest door Willem van Haecht.
Het Snijders&Rockoxhuis ontvangt maar liefst achttien werken, onder meer van Frans Snijders, Peter Paul Rubens en Lucas Faydherbe. Ook het portret van Nicolaas Rockox door Otto van Veen gaat tijdelijk terug naar huis. Het op marmer geschilderde Interieur van de Antwerpse jezuïetenkerk van Wilhelm Schubert van Ehrenberg is één van de pronkstukken op de expositie ‘Barokke Influencers’ die dit voorjaar in het Snijders&Rockoxhuis te zien is.
Het schilderij De aartshertogen Albrecht en Isabella in de tuin van hun kasteel op de Coudenberg te Brussel van Brueghel en de olieverfschets De aanbidding van de herders van Peter Paul Rubens zijn twee van de vijf werken die worden gepresenteerd in het Museum Plantin-Moretus en DIVA toont bij de heropening het zilveren sierstel en een halssnoer dat mogelijk toebehoorde aan Rubens’ tweede vrouw Helena Fourment. Tot slot zijn er later dit jaar ook vier werken te zien in Gent. Zo verhuizen de Annunciatie van Rubens en De Drinkende Boer van Adriaan Brouwer naar het Museum voor Schone Kunsten, en dit laatste werk komt zo een tijdje terug dichter bij Oudenaarde, de woonplaats van de schilder.(EM / Foto Ans BRYS)