• 21/06/2024

Nu ook skatepark in Niel, fotoboek als aanloop naar eerste dag op school

NIEL – Het Nielse sportpark in de Landbouwstraat blijft groeien. Na een nieuwe dojo, turn- en danszaal, legde het lokaal bestuur Niel er een ruim skatepark aan. Dat werd vanmiddag officieel ingehuldigd, met onder meer een demonstratie van lokaal skatetalent.

De nieuwe skatezone is zo’n 275 vierkante meter groot en telt onder meer twee quarterpipes, een vulcano met rainbow rail, een hip & flatbar, een hubba/bump to ledge en een slappy. Skaters, steppers en BMX’ers van alle leeftijden en niveaus kunnen er zo hun sportieve hartje ophalen. Voor het ontwerp van het skatepark zat het lokaal bestuur Niel ook samen met enkele plaatselijke skatefans. Het skatepark is iedere dag vrij toegankelijk tussen 9 en 23 uur.

Steven Mattheus (Open Vld), schepen voor sport: ‘Zoals vastgelegd in ons meerjarenplan willen we blijven zorgen voor een toegankelijk vrijetijdsaanbod voor onze inwoners. Het nieuwe skatepark, en bij uitbreiding het ganse sportpark, zijn een concrete vertaling van die ambitie. Het is dan ook met veel trots dat we de nieuwe infrastructuur vandaag officieel konden openen voor het grote publiek.’ Ellen Brits (Open Vld), schepen voor jeugd en participatie: ‘Heel wat jongeren uit onze gemeente ijveren al een tijdje voor een skatepark in Niel. Het is heel fijn dat we dit nu kunnen realiseren, en dat in tandem met hen. We hopen dat kinderen en tieners die houden van skaten, steppen en BMX of een andere sport nog meer de weg vinden naar ons sportpark.’

De allereerste schooldag voor instappertjes is heel spannend. Naar een idee van een onthaalouder creëerde het Huis van Het Kind Niel twee fotoboeken – één voor elke kleuterschool in Niel – waarmee ouders, onthaalouders en kinderbegeleiders peuters zo goed als mogelijk kunnen voorbereiden op die eerste dag naar school.
In elk boek leidt het figuurtje Mo de kinderen rond op school aan de hand van acht foto’s. Onderweg houdt hij halt bij bijvoorbeeld de schoolpoort, de klas en de speelplaats. Verder staan in het boek enkele eenvoudige doe-opdrachten die ouders en kinderen aanzetten om te praten over die eerste schooldag.
Het idee voor de fotoboeken ontstond op een workshop met onder meer onthaalouders, kinderbegeleiders en zorgcoördinatoren dat het Huis van Het Kind organiseerde in kader van het project ‘Trampoline’. Met dit initiatief van de Provincie Antwerpen willen de partners alle kinderen alle kansen voor een sterke toekomst bieden. Eén van de speerpunten is ‘warme transities’, ofwel grote overgangen in het leven van jonge kinderen omkaderen.
De fotoboeken worden ter beschikking gesteld van onthaalouders, kinderopvanginitiatieven en scholen. Andere professionals, zoals zorgcoördinatoren, en ouders kunnen het boekje ontlenen via de bibliotheek of het Huis van Het Kind Niel. Het vormt zo een mooie aanvulling op het bestaande wenbeleid voor de overgang tussen thuis/kinderopvang en het onderwijs. Eddy Soetewey (N-VA), schepen voor onderwijs: ‘Met Mo naar school – Binnenkijken bij …’ is het resultaat van een nauwe samenwerking tussen het Huis van Het Kind en haar verschillende partners binnen de gemeente. De boeken vormen een mooie aanvulling op het wenbeleid van beide scholen. Ze kunnen de dialoog op gang brengen tussen ouders, kinderbegeleiders en kind enerzijds en tussen ouders en scholen anderzijds. Ze vormen een werkinstrument dat mee kan leiden tot een warme overgang voor de peuter naar school. Door met foto’s een inkijk te bieden in de school, wordt de belangrijke dag voor instappers heel wat concreter.’
Anne Troch (Open Vld), schepen voor armoedebestrijding en gelijkekansenbeleid: ‘Uit wetenschappelijk onderzoek weten we dat kwalitatieve kinderopvang, onderwijs en hulp voor gezinnen een belangrijke rol spelen in de schoolcarrière van kinderen. Hoe kinderen en jongeren het op school doen, heeft natuurlijk ook invloed op hun kansen in het latere leven. De allereerste stapjes naar school zijn dus van ontzettend groot belang. Met dit initiatief kunnen we hopelijk nog meer kinderen een zo goed mogelijke start geven.’ (EM / Foto Gemeente Niel)

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten