• 20/06/2024

Nu Museum voor Schone Kunsten heropent sluit Rubenshuis voor vier jaar

ANTWERPEN – Het masterplan van het Rubenshuis breidt uit. De kunstenaarswoning – waar eerst de meest essentiële ingrepen voorzien waren – krijgt nu ook een grondige restauratie. Er wordt méér ruimte gecreëerd voor bezoekers en internationale tentoonstellingen. Bovendien komt er een optimale klimaatbeheersing die aan de hoogste standaarden voldoet. Een volledige interieurrestauratie versterkt de beleving en een ingebouwde lift maakt het museum grotendeels toegankelijk voor iedereen. Het Rubenshuis blijft open tot en met zondag 8 januari 2023 en blijft langer gesloten dan aanvankelijk gepland. In 2027, het jaar van Rubens’ 450ste verjaardag, verwelkomt het museum opnieuw het publiek. De nieuwbouw op Hopland opent zoals voorzien in 2024.

Met het geplande onthaalgebouw van Robbrecht en Daem op Hopland wordt een grote stap richting 21ste eeuw gezet. De hedendaagse voorzieningen verhelpen heel wat problemen of tekortkomingen die bezoekers, onderzoekers en medewerkers vandaag ervaren. Nabilla Ait Daoud (N-VA), schepen voor cultuur: ‘Al geruime tijd bereiden we de toekomst van het Rubenshuis voor. Nu investeert de stad ook in de restauratie van Rubens’ grootste meesterwerk: zijn woning aan de Wapper. Er is de uitgesproken ambitie om het museum zelf een totaalrenovatie te geven, zodat de kunstenaarswoning voldoet aan alle internationale eisen voor klimaat en veiligheid. Dankzij passieve maatregelen en duurzame technieken streven we naar een optimaal binnenklimaat voor onze eigen kunstwerken en voor internationale topstukken. Met de toevoeging van een lift wordt een oud zeer opgelost, namelijk de toegankelijkheid. Alle ingrepen gebeuren binnen de bestaande muren en met de grootste zorg.’

Met de totaalrenovatie wijzigt de timing. Dit voorjaar starten de werken aan de nieuwbouw op Hopland. Vanaf het najaar komt de aanleg van de middenpartij van de tuin erbij. Tijdens de werken aan Hopland blijft het Rubenshuis open tot het einde van de kerstvakantie. Wanneer de deuren van het museum sluiten, start de restauratie van het Rubenshuis zelf. In april 2024 opent de nieuwbouw op Hopland. Tot 2027 ontdekt het publiek daar enkele meesterwerken uit de collectie. Het geplande museumcafé komt er pas in 2027. Tot dan wordt de eerste verdieping van de nieuwbouw een creatief knooppunt waar mensen mekaar ontmoeten en mee schrijven aan het verhaal en de beleving van het nieuwe Rubenshuis.

Het publiek kan het Rubenshuis nog bezoeken tot en met 8 januari 2023. Alle museale ruimtes én de tuin blijven open. Van de werkzaamheden op Hopland zullen de bezoekers wat lawaaihinder ondervinden. Vanaf het najaar is de toegang tot de tuin beperkter omdat dan de heraanleg start.  Het Rubenshuis legt de bezoekers dit laatste jaar nog in de watten. Met een aantal (coronaveilige) evenementen tijdens de zomer en de winter genieten Antwerpenaren en alle bezoekers van het prachtige huis en de tuin.

Geïnteresseerden die de start en de voortgang van de werken willen volgen, kunnen zich via www.rubenshuis.be  inschrijven op de nieuwsbrief. Daar krijgen ze een exclusieve preview achter de schermen en zitten ze mee op de eerste rij terwijl het Rubenshuis geschiedenis schrijft. Voor bewoners, handelaars en horeca rond het Rubenshuis start de informatiecampagne ‘Buur van Rubens’. Zij ontvangen specifieke informatie over mogelijke hinder.  (EM / Foto Cultuur Stad Antwerpen)

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten