Nooit was er een vrolijker week van de mobiliteit dan dit jaar in Nijlen
NIJLEN – Al sinds vele jaren is de Strapdag op de voorlaatste vrijdag van september in Nijlen hét moment om al wie naar school stapt en trapt in de verf te zetten. Dit jaar ziet men het in Nijlen groter en gevarieerder, met aandacht voor alle vormen van vervoer. Het programma is divers en ambitieus, waarmee het een mooie afspiegeling is van het mobiliteitsbeleid van de gemeente.
Op een aantal plaatsen in de gemeente kan je zien hoeveel stappen het is om bijvoorbeeld van het gemeentehuis tot aan de academie te wandelen. Het is een stimulans om te voet te gaan en zo misschien wel aan 10 000 stappen per dag te geraken. Maar voor de week van de mobiliteit ziet men het groter. Als zoveel mensen zoveel mogelijk stappen registreren, dan geraakt men samen helemaal tot in Güssing, het Oostenrijks zusterdorp.
De beweegroutes starten aan het rusthuis in de Kerkeblokken en aan het rusthuis in Kessel. Op het einde van de beweegroute kan je je wandeling registeren via een QR-code, via sport@nijlen.be of via 03 410 02 11. Wie dat doet, maakt kans op een mand gevuld met lokale producten.
Wie kan er helemaal zonder auto? Dat is lang niet iedereen gegeven. Maar wat als je toch een auto kan gebruiken, maar dan alleen als je hem nodig hebt en zo kosten kan uitsparen voor verzekering, onderhoud, belastingen, … Dat kan via autodelen en sinds kort staan er in Nijlen ook deelwagens van Cambio. Alle info over gebruik, tarieven,… krijg je op een gratis infosessie maandag om 19.30 uur in de raadzaal in het gemeentehuis. Schrijf je hier wel op voorhand in.
Wie de trein neemt, die weet hoe makkelijk het is om tijdens de treinrit in gedachten verzonken te raken. Dat overkomt vast ook veel van de honderden pendelaars die elke dag de trein nemen in Nijlen en Kessel. Op dinsdag biedt de gemeente hen een flyer aan om hen te bedanken om deze duurzame vorm van transport te gebruiken, met daarop een woordzoeker én ook een petitie om meer aandacht te vragen voor betere, stiptere en propere treinen mét voldoende zitplaatsen. Wie meedoet, maakt kans op een mand gevuld met lekkere lokale producten.
Doe maar eens zot en haal woensdag alle mogelijke soorten wielen en vervoersmiddelen van stal om naar school of werk te bollen, springen, rollen of glijden. Da’s bijzonder bollen, met skateboard, skeelers, step, monowheel, Hooverboard, GO-cart, Waveboard, Pogostick, Bounceball, zeepkist, …. In de namiddag staat er van 12 tot 16 uur een fietsbehendigheidsparcours op het centrale pad van het Beekpark, van noord naar zuid. (vertrekken aan de kant van het zwembad en aankomen aan de kant van de Katerstraat) Je ziet de gekste fietsen door het park bollen, bijzonder bollen dus. Er staat ook een springkasteel, da’s dan weer om te bouncen in plaats van te bollen.
Schoolstraten zijn in het leven geroepen om koning auto tijdens begin en einde van de schooldag letterlijk en figuurlijk op zijn plaats te zetten. Auto’s moeten dan op een veilige afstand blijven van al wie stapt en trapt. Ook op plaatsen waar schoolstraten niet mogelijk zijn, daar doen toch heel wat chauffeurs het perfect. Ze parkeren de auto op een veilige afstand en dat is geweldig. Deze mensen zijn ‘oto-toff’ en daarom krijgen ze donderdag een chokotoff. Er zit bij deze mensen ook een flyer achter de ruitenwisser met daarop alle info.
Het is al jaren een goede gewoonte in alle Nijlense scholen om op de vrijdag in de week van de mobiliteit alle leerlingen te motiveren om massaal te voet of met de fiets naar school te komen. Zoals elk jaar ondersteunt lokaal bestuur Nijlen de Strapdag, deze keer met een reflecterende attentie. Want wie te voet of met de fiets naar school komt, die mag, nee die moet gezien worden. En nog zo’n goede gewoonte op de Strapdag is het ontbijt dat alle gemachtigde opzichters aangeboden krijgen van de gemeente. (EM)