• 15/07/2024

Na twee jaar terug noodplanoefening in Zuidrand

Het scenario van deze oefening betreft een ongeval tussen een vrachtwagen, bestelwagen en autobus. Door de impact van het ongeval scheurt de vloeistofcontainer in de bestelwagen en verspreiden zich irriterende dampen. In de autobus bevinden zich ook 19 slachtoffers, sommige met ernstige verwondingen. In de bestelwagen zitten 2 personen geklemd.

Dit scenario zorgt ervoor dat alle disciplines technieken en procedures kunnen oefenen, maar ook dat de communicatie en samenwerking tussen de betrokkenen kan geoefend worden. Het samen benaderen van het incident is belangrijk voor een snelle behandeling van de slachtoffers en de verdere afhandeling.

Brandweer oefent bevrijdingstechnieken en het veiligstellen van de ongevalsite. Medische diensten ontfermen zich over de opvang, behandeling en verzorging van de slachtoffers. Politie doet onderzoek naar de omstandigheden van het ongeval en het correct vervoer van gevaarlijke stoffen. De civiele bescherming zorgt voor de logistieke ondersteuning van de gehele operatie, ook de decontaminatiefaciliteiten komen ter plaatse. Campus Vesta zorgt ook voor logistieke ondersteuning en de simulanten en figuranten. De dienst spoedgevallen van het UZA oefent de decontaminatie van besmette slachtoffers en de opvang van een groot aantal slachtoffers. De medewerkers van de gemeente Edegem oefenen hun bijdrage bij de coördinatie van de hulpverlening bij dit ongeval.

De voorbereiding van deze oefening startte eind 2019, maar door de COVID-19-pandemie werd de oefening telkens uitgesteld.

Het is ruim 2 jaar geleden dat er nog samen kon geoefend worden. Oefenen blijft een belangrijk element in het klaar zijn voor incidenten die mogelijks kunnen voorvallen. Alle disciplines en organisaties blikken tevreden terug op een gelukte oefening. De oefening wordt nu verder geëvalueerd en de werkpunten zullen de volgende weken aangepakt worden om nog beter voorbereid te zijn.

Fotoreportage Ronny Mullens

 

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten