• 18/07/2024

Nog steeds foutloos parcours voor Wout Van Aert na Azencross in Loenhout

LOENHOUT – Wat vraag je in godsnaam na Wout Van Aert wanneer die zijn zesde wedstrijd op rij heeft gewonnen. ‘Dat zegegebaar: had dat een betekenis? ‘Neen hoor. Ik deed zomaar wat.  Ik had niet meteen inspiratie.’ Zoiets dus.

Van Aert won eerder al tweemaal in Loenhout maar de laatste keer was al vijf jaar geleden. Misschien konden daar zijn tegenstanders zich een beetje aan optrekken? Van Aert ontving voor aanvang van de wedstrijd de Trofee van Sportman van het jaar. Tijdens de uitreiking in Schelle ontbrak hij door een verkoudheid. Van Aert keek in het begin van de koers even naar wat de anderen in hun mars hadden. Sweeck en Hermans namen het initiatief en na de eerste ronde vertoefden nog minstens tien renners vooraan in elkaars buurt.

Bij het ingaan van de derde ronde leek Van Aert aan te zetten maar de definitieve kloof werd dit keer ‘pas’ twee ronden voor het einde geslagen. In de achtergrond hielden de anderen zich vooral bezig met het klassement. De X20-trofee is een klassering op tijd en er staan nog behoorlijk wat wedstrijden geprogrammeerd. Na Van Aert eindigde Van Thourenhout tweede op veertien seconden. Toon Aerts werd derde op 27 tellen en is leider in dit  regelmatigheidscriterium. Iserbyt volgt op 2’02” en – voor de statistieken – Van Aert volgt op  9’49” op een tiende plek.

Aerts: ‘Halfkoers had ik nooit gedacht dat ik nog op het podium zou eindigen. Ik had me behoorlijk geforceerd bij dat tussensprintje. Ik ben tevreden want ik denk dat ik wel degelijk kans maak op de eindoverwinning. In Zolder ben ik wat te diep gegaan. In een periode dat de wedstrijden elkaar opvolgen voel je dat wel. Van Aert is ontketend. Het heeft dan ook geen zin om me te focussen op de kampioenschappen dus doe ik het maar met dit klassement. Baal is een zware koers. Wanneer ik daar goed kan presteren dan ziet het er goed uit.’

Van Aert bevestigde dat het wel degelijk zijn bedoeling was om de kat uit de boom te kijken. ‘Op een behoorlijk deel van de omloop hadden we wind op kop, op het wasbord bijvoorbeeld. Dat maakte het bijzonder zwaar. Vandaar dat ik niet meteen het initiatief heb genomen. Maar toen Michael versnelde moest ik er wel volop tegenaan. Dit is een wedstrijd waar ik als kind al vaak kwam naar kijken en uiteraard is het – in normale omstandigheden – altijd een leuke cross. Ik sluit 2021 in schoonheid af. Je zou denken dat ik volgend jaar niet beter kan presteren dan dit seizoen maar dat zei ik eind 2019 ook. Laat ons in de eerste plaats uitkijken naar leukere tijden. 2021 leek een beter sportjaar te zullen worden dan 2020 wat corona betreft maar uiteindelijk zijn we opnieuw in hetzelfde straatje aanbeland. Laat ons daar proberen uit te geraken. Morgen heb ik een rustig etentje met wat vrienden. Gewoonlijk bekijk ik het vuurwerk om middernacht en kruip ik daarna mijn bed in.’

Baal, op Nieuwjaarsdag, is dus de volgende opdracht, opnieuw zonder Van der Poel. De Nederlander ontbrak sowieso in de achtertuin van Sven Nys maar gaf nu ook forfait voor Hulst, daags nadien. Voorlopig kan hij ook amper trainen met zijn bezeerde rug. Christophe Impens, organisator van het BK, wil maandag uitsluitsel of er nu al dan niet toeschouwers toegelaten worden in Middelkerke. ‘Vooral organisatorisch maakt dat een verschil van dag en nacht. Zonder publiek heb  je 90 medewerkers nodig, anders 600.’ Burgemeester Jean-Marie Dedecker (LDD) dreigde met een  geding bij de Raad van State maar die optie overweegt Impens niet.

Edwin MARIËN

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten