• 22/05/2024

Nog acht keer slapen en Antwerps stadhuis heropent met een hele dag feest

ANTWERPEN – Na meer dan vier jaar van intensieve restauratie- en renovatiewerken is het Antwerpse stadhuis klaar. De heropening van Antwerpens bekendste gebouw, UNESCO-werelderfgoed en het hart van de Antwerpse democratie, vindt plaats op zaterdag 18 juni met een groots volksfeest op de Grote Markt.

Vanaf 14 uur bruist het van de activiteiten. Op het programma staan theater- en goochelacts, interactieve randanimatie en tal van muzikale optredens. Radio Minerva verzorgt een live-uitzending vanuit het stadhuis, er zijn verrassingsoptredens en elke Antwerpenaar kan zijn aanwezigheid op het inhuldigingsfeest laten vereeuwigen. Om 15.45 uur is er het officiële inhuldigingsmoment door de burgemeester, geflankeerd door enkele bekende verrassingsgasten.

Daarna gaat het feest op de Grote Markt gewoon door. De apotheose volgt rond 22.45 uur bij valavond wanneer de gevel van het stadhuis het decor wordt van de meezingmusical ‘Schoon liedjes van ‘t Schoon Verdiep’. In de ramen en op de balkons duiken dan professionele musicalzangers op voor een Antwerpse versie van enkele bekende liedjes. Via de songteksten op grote schermen kan iedereen meezingen. Na de musical zorgt DJ Licious voor een dansfeest op de Grote Markt dat tot na middernacht zal blijven duren.

Tijdens het openingsfeest kan iedereen de prachtige gevel van het stadhuis opnieuw in al zijn glorie bewonderen. Vanaf maandag 20 juni zal een gedeelte van de benedenverdieping vrij te bezoeken zijn tijdens de openingsuren. Wie ook de rest van het gebouw wil bewonderen kan dat samen met een gids. Er zijn twee soorten rondleidingen: enkel het Schoon Verdiep, of het Schoon Verdiep combineren met een extra woordje uitleg over de buitenkant en de gelijkvloerse verdieping. De rondleidingen kunnen individueel of als groep geboekt worden. De groepsrondleidingen worden aangeboden in verschillende talen. Een rondleiding boeken kan via www.antwerpen.be/stadhuis.

Sinds april 2018 sloot het stadhuis voor grondige renovatie- en restauratiewerken, met de steun van de Vlaamse overheid. Het renaissancegebouw voldeed niet langer aan de geldende comfort- en duurzaamheidseisen en ook de schilderijen en het andere erfgoed in het gebouw waren toe aan een grondig onderhoud.  Burgemeester Bart De Wever (N-VA): “Na jarenlange noeste arbeid is het stadhuis klaar voor de toekomst. Het doorzettingsvermogen, de toewijding en het vakmanschap van al wie dat mee mogelijk heeft gemaakt, verdient alle lof. Als stenen getuige symboliseert het stadhuis ook de Antwerpse geest: open, tolerant, ondernemingsgezind, innovatief, rebels en zelfbewust. Antwerpenaren kunnen trots zijn op het resultaat. Zij zijn, net als alle bezoekers, ook uitgenodigd om kennis te maken met het nieuwe stadhuis. Ik ben er zeker van dat een bezoek een gevoelige snaar zal raken bij iedereen die van onze stad houdt.’

Het befaamde ‘Schoon Verdiep’ werd hersteld in al haar glorie, maar er werd ook hard gewerkt aan een ‘Verlicht Verdiep’ op de tweede verdieping. Dit ‘Verlicht Verdiep’, vernoemd naar het daglicht dat binnenkomt via grote raampartijen, wordt extra werkruimte zodat er heel wat kabinetten een plek krijgen in het stadhuis. Op het gelijkvloers werd er een centrale inkomhal gecreëerd aan de kant van de Grote Markt. (EM / Foto Frederik Beyens)

 

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten