• 22/06/2024

Nijlen plaatst slagbomen, Lier denkt aan Cultuurprijzen en meer bebossing

NIJLEN – Fietsstraten maken het op heel wat plaatsen in Nijlen veiliger voor fietsers, schoolstraten maken het voor iedereen veiliger in de omgeving van scholen. Om het nóg veiliger te maken, worden er aan enkele schoolstraten slagbomen geïnstalleerd. Die worden neergelaten als de school begint en eindigt. Dat is dus ’s morgens en in de namiddag en woensdag op de middag.

Het autoverkeer weghouden van de onmiddellijke omgeving van de school en zo conflicten tussen auto’s en fietsers en voetgangers vermijden, dat is de opzet van een schoolstraat. Het fysiek scheiden van gemotoriseerd verkeer en de andere weggebruikers gebeurt weldra in drie schoolstraten in de gemeente door het neerlaten van een slagboom of een bareel. De eerste werd geïnstalleerd aan Kinderpad in Bevel. Binnenkort komen er ook nog slagbomen in de schoolstraat aan de Klokkenlaan en aan de ingang van het St-Calasanzinstituut aan het zwembad.

Elk jaar reikt de Stad Lier twee cultuurprijzen uit, één voor een individuele prestatie en één voor een ganse loopbaan. Deze prijzen gaan naar verenigingen of personen die een verrijking betekenen voor het culturele leven in Lier.

Ken/ben jij iemand die in 2022 een waardevolle culturele inbreng deed in Lier? Of denk je onmiddellijk aan een Lierse vereniging die impact heeft op de inwoners? Dan heeft het lokaal bestuur je nodig. Kandidaturen kunnen ingediend worden voor een individuele prestatie, de organisatie van een erkende Lierse culturele vereniging of een samenwerkingsverband van meerdere erkende Lierse culturele verenigingen. De prestatie moet plaats hebben gevonden in 2022 en moet een waardevolle culturele inbreng betekenen die de stad Lier in de kijker zet of ze had een belangrijke impact op haar inwoners. Hij wordt ook uitgereikt voor een ganse loopbaan van een inwoner of een vereniging van de stad Lier (een zogenaamde Lifetime Achievement). Waardemeters hierbij zijn een langdurige inzet binnen het culturele leven van de stad, een duurzame bijdrage aan het culturele imago van de stad en een aantoonbaar engagement in (socio-)culturele en/of toeristische uitstraling van de stad. Kandidaturen kunnen tot uiterlijk dinsdag 31 januari ingediend worden bij Uit in Lier, Aarschotsesteenweg 3, tel 03 488 06 79. Het reglement vind je via https://www.uitinlier.be/sites/default/files/Aanpassing%20reglement%20Cultuurprijs%2029%2009%202022.pdf

Bomen en zeker bossen vervullen een cruciale rol in de strijd tegen de klimaatopwarming. Sabine Leyzen (Open Vld), schepen van patrimonium: ‘Ook Stad en OCMW Lier wil het bosbestand koesteren en waar mogelijk uitbreiden. In het kader van bosuitbreiding ging het Vast bureau onlangs akkoord om vijf percelen die eigendom zijn van het OCMW Lier, op korte termijn te bebossen. In samenspraak met de Bosgroep en de provincie Antwerpen zal hiervoor een stappenplan uitgewerkt worden.”

Bert Wollants (N-VA), schepen van duurzaamheid: ‘We engageerden om 10 000 extra bomen aan te planten in Lier en nu zetten we daar een turbo op. Begin dit jaar stond de teller al op zowat 4 500 bomen, nu doen we er nog eens vlot meer dan 11 500 bomen bij. Er werd wellicht nooit eerder aan dit tempo aan bosuitbreiding gedaan in Lier. (EM / Foto Gemeente Nijlen)

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten