• 21/06/2024

Nijlen mindert straatverlichting, dealer uit Bonheiden opgepakt in PZ Neteland

NIJLEN – Ook gemeentebesturen hebben af te rekenen met flink stijgende kosten voor gas, elektriciteit, mazout en brandstof. Voor dit jaar wordt de meerkost voor Nijlen geraamd op 750 000 euro. De gemeente neemt dan ook enkele maatregelen.

In alle openbare gebouwen zullen de ruimtes en de kantoren komende winter maar verwarmd worden tot negentien graden. Dit is dus ook het geval in het gemeentehuis en de bibliotheek. Ook in het zwembad zal de temperatuur iets lager gezet worden. Het water van de douches gaat naar 34 graden. Alle medewerkers moeten ook hun steentje bijdragen om niet meer energie te verbruiken dan strikt noodzakelijk. Hen wordt gevraagd om toestellen als laptops en schermen en de verlichting uit te schakelen.

De gemeente zet ook in op energiedelen. Een voorbeeld maakt duidelijk hoe het werkt: als in de zomermaanden de zonnepanelen van githo nijlen meer stroom opbrengen dan nodig, dan kan die stroom doorgeschakeld worden naar bijvoorbeeld het zwembad. Ook tussen andere gemeentelijke gebouwen is zo’n energie-uitwisseling mogelijk

De meest in het oog springende maatregel is het veel minder laten branden van de openbare verlichting. Binnenkort zal in de gemeente de straatverlichting niet meer branden tussen 23 uur en 5 uur, met uitzondering van de dorpskernen in Kessel-Station, Kessel, Bevel en Nijlen en tijdens de nachten van vrijdag op zaterdag en zaterdag op zondag. Waar er interactieve openbare verlichting is (langs invalswegen zoals Herenthoutsesteenweg, Broechemsesteenweg en Berlaarsesteenweg), zal de openbare ledverlichting gedimd worden naar 50 procent. Dit verlaagt het verbruik aanzienlijk maar zo blijft er wel verlichting. Sommige van deze maatregelen kunnen meteen genomen worden, voor andere zal het even duren voor deze op het terrein te zien zullen zijn.

Burgemeester Paul Verbeeck (CD&V, zie foto): ‘Als gemeente werken we al langer aan investeringen die de kosten op langere termijn drukken en die ook duurzaam zijn. De openbare verlichting wordt geleidelijk aan omgeschakeld naar zuinige led-verlichting, zonnepanelen op gemeentelijke gebouwen zorgen voor energie, lichtsensoren beperken het verbruik en nieuwe gebouwen – zoals scholen – zijn duurzaam. We gaan verder op deze weg met alle toekomstige plannen voor renovatie of nieuwbouw of de heraanleg van straten.’

Dinsdagavond arresteerde lokale politie Neteland aan het skatepark aan de Bergense Steenweg in Herenthout een man uit Bonheiden op verdenking van het dealen van cannabis. Hij was er in aanwezigheid van twee minderjarigen. Tijdens een daaropvolgende huiszoeking trof de politie nog 35 gram cannabis en attributen aan die wijzen op het dealen in drugs. De man verscheen vandaag voor de onderzoeksrechter in Mechelen die hem verder aanhield.

De controle kwam toen interventieploegen van politie Neteland tijdens hun patrouille op overlasthotspots rond 22.30 uur drie personen opmerkten in het skatepark. Gelet op het late uur en het feit dat de plaats gemarkeerd is als overlasthotspot gingen zij over tot controle van de aanwezigen. Tijdens een fouillering troffen zij een dealershoeveelheid cannabis aan. De recherche van politie Neteland voert het verder onderzoek. (EM /Foto CD&V)

 

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten