• 24/06/2024

Nieuwkomers slagen voor examen in Turnhout, Kerstmarkt in Geel

TURNHOUT – Vandaag legden in Turnhout zeventien nieuwkomers hun inburgeringsexamen Maatschappelijke Oriëntatie af. Bart Somers (Open Vld), Vlaams Minister van Inburgering was aanwezig. ‘Sinds maart ziet het inburgeringstraject voor nieuwkomers er helemaal anders uit in vergelijking met vroeger. Nieuwkomers schrijven zich binnen de twee maanden in bij de VDAB en moeten een examen Nederlands en een examen maatschappelijke oriëntatie afleggen na het volgen van een cursus. Wie niet slaagt voor zijn examen, moet de cursus opnieuw volgen.’

Sinds maart van dit jaar, is het inburgeringstraject hervormd. Nieuwkomers tekenen eerst een nieuwkomersverklaring waarmee zij hun engagement aantonen en een aantal fundamentele basiswaarden onderschrijven. Daarna volgt een inburgeringstraject gebaseerd op vier pijlers: cursus en examen Maatschappelijke oriëntatie in eigen taal, cursus en examen Nederlands, toeleiding naar werk, en 40 uur optrekken met een Vlaamse buddy.

De cursus Maatschappelijke oriëntatie wordt op dit moment gegeven in 28 talen. De zeventien nieuwkomers die hun examen aflegden vertegenwoordigen twaalf  nationaliteiten. Ze kwamen uit Kameroen, Kosovo, Afghanistan, Suriname, Libanon, Syrië, Brazilië, Pakistan, Marokko, Turkije, Filipijnen en Eritrea. Somers: ‘Het examenmoment is vergelijkbaar met het behalen van een rijbewijs. Nieuwkomers zitten samen in een zaal en krijgen op een computer 41 willekeurige vragen uit een bestand van honderden vragen. De vragen gaan over verschillende zaken, zoals de werking van het onderwijs in onze samenleving of het correct sorteren van afval. Zaken die je moet weten om volwaardig te kunnen deelnemen aan onze samenleving. Wie niet geslaagd is, krijgt geen inburgeringsattest en moet de cursus opnieuw volgen.’ Somers woonde ook een les Maatschappelijke Oriëntatie bij met cursisten uit Afghanistan.

Op vrijdag 9, zaterdag 10 en zondag 11 december én vrijdag 16, zaterdag 17 en zondag 18 december trakteert Geel op extra veel kerstsfeer met een sfeervolle inkleding, een authentieke kerststal en kinderanimatie. Verenigingen en lokale handelaars staan klaar met hapjes, drankjes en nog veel meer in de 30 chalets. Standhouders kunnen zich nog inschrijven voor een plekje. Info: visit-geel.be/geelwintert2022

Op vraag van de standhouders maken de braderijkraampjes plaats voor houten kerstchalets. Op vrijdag- en zaterdagavond kunnen bezoekers sfeermuziek verwachten. Zondag zijn kindergrime Babs en ballonnenclown present. Bovenden zijn er tal van andere initiatieven, zoals kerststallententoonstelling, kerst in het museum, kerstshoppen in Geel Centrum en een kerstmusical. Op 17 december passeert de Tractor Kerstrun met meer dan 80 verlichte tractoren langs de kerstmarkt . De voorstellingen van de kerstmusical vinden plaats op 17 december en 18 december in fuifzaal de Waai. Tickets via www.visit-geel.be/kerstmusical en in het infokantoor van dienst toerisme en stadsanimatie. De kerstmarkt vindt plaats op vrijdag van 17 tot 24 uur, op zaterdag van 14 tot 24 uur en op zondag van 14 tot 22 uur. Nadine Laeremans (N-VA), schepen van toerisme: ‘Als stad vinden we het belangrijk dat verenigingen de kans krijgen om geld in te zamelen voor hun initiatieven. 70 procent van de chalets zijn bestemd voor onze verenigingen aan een voordelige prijs. Daarnaast hebben ook lokale handelaars en particulieren recht op een plaatsje.’ (EM / Foto Stad Geel)

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten