• 20/06/2024

Nieuwjaarszingen in steden Lier en Hoogstraten

LIER – Op vrijdag 31 december trekken heel wat kinderen door de Lierse en Hooiktse straten om te gaan nieuwjaarszingen. Zo gaan ze van deur tot deur om hun wensen over te brengen én snoep of een centje bij elkaar te sprokkelen.

Vorig jaar kon het niet omwille van corona. Dit jaar kunnen ze wel hun zangzakje en beste stem bovenhalen, mits ze de coronavoorschriften respecteren. Het wordt dus nieuwjaarszingen op de nodige afstand. Animatie en randactiviteiten zoals drankenkraampjes kunnen dit jaar niet. Aan de balie van het stadskantoor, Visit Lier en het Stadsmuseum, en in het gemeentehuis in Koningshooikt kunnen kinderen een gratis zangzakje afhalen, zolang de voorraad strekt. Wie graag zangertjes aan de deur verwelkomt, kan de affiche downloaden en printen via www.lier.be/nieuwjaarszingen. Met de zakjes en de affiches houdt de erfgoedcel Kempens Karakter de gezellige traditie van het nieuwjaarszingen mee in ere. Wie leuke foto’s of filmpjes van ‘Nieuwjaarke Zoete- zingen’ heeft, kan dit delen via  #nieuwjaarkezoete.

Ook in Hoogstraten wordt er Nieuwjaar gezongen. Burgemeester Marc Van Aperen (Hoogstraten Leeft): ‘Ik ben ervan overtuigd dat het zingen van Nieuwjaarke Zoete coronaproof kan worden georganiseerd. Als de mensen aan de deur afstand houden en een mondmasker dragen en als de kinderen buiten blijven staan, is er geen risico op overdracht van het virus van kind naar volwassene, of van volwassene naar kind. Ik roep alle ouders van de schoolgaande jeugd in Hoogstraten op om hierover goede afspraken met hun kinderen te maken. Ook in de dorpen waar op oudejaarsavond nog aan Avondzotten wordt gedaan, moeten de jongeren een mondmasker dragen, buiten blijven en niet in huis binnengaan.’

Wat jammer niet kan doorgaan is de traditie van sommige verenigingen of winkeliers om de zangertjes binnen uit te nodigen voor een kop chocolademelk of soep. Dat zou een te groot risico betekenen. Het is ook niet mogelijk om buiten dranken of etenswaren uit te delen die onmiddellijk moeten geconsumeerd worden, of het nu gaat om warme dranken, wafels, frieten of alcoholische versnaperingen voor de mama’s en papa’s.  Iedereen ouder dan zes jaar moet een mondmasker dragen.  Er zal een attentie uitgedeeld worden, op de volgende locaties van 9 tot 12 uur:  Stadhuis Hoogstraten, BiB Wortel, BiB Minderhout, BiB Meer, BiB Meerle  en  Dreef 94, Meersel-Dreef.

De cadeaubon Hoogstraten is al meer dan tien jaar lang een succes. Sinds kort steekt de cadeaubon in een gloednieuw digitaal jasje. Dat biedt een resem voordelen. Van Aperen: ‘De Hoogstraatse cadeaubon is een zeer handig en gemakkelijk betaalmiddel. Inwoners en bezoekers kunnen de bon bij lokale handelaars verzilveren. Na aankoop kunnen zij het opgeladen bedrag gebruiken om bij verschillende handelaars te gaan shoppen, een lunch te bestellen of in het weekend wat lekkers te halen bij de bakker.’  Je kan nu met eenzelfde cadeaubon een hele reeks aankopen doen in meerdere winkels op verschillende tijdstippen.  Je kan de geschenkkaart zeven dagen op zeven en dagen  en 24 uur op 24 kopen via de webshop van VisitHoogstraten.. De digitale cadeaubon is twee jaar geldig vanaf het moment van aankoop. Wie het fijn vindt om de cadeaubon Hoogstraten aan te kopen aan de balie van VisitHoogstraten, kan daarvoor nog steeds terecht in het kantoor onder het historische stadhuis.  Meer info op www.visithoogstraten.be/cadeaubon. (EM)

 

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten