Nieuwe verlichting voor Regenboogmonument, gratis klassiek in Hoboken
ANTWERPEN – Tegen 2030 wil stad Antwerpen alle openbare verlichting vervangen door 100 procent ledlicht. Ledverlichting is een pak energiezuiniger dan klassieke verlichting. Alle stadsgebouwen en monumenten die nu nog verlicht worden met klassieke verlichtingsarmaturen krijgen een make-over. In totaal gaat het om 43 000 armaturen verspreid over de negen districten van de stad. Deze werken helpen de stad haar klimaatdoelstelling om tegen 2050 CO2-neutraal te zijn waar te maken. Het Regenboogmonument op de Draakplaats kwam recent aan de beurt.
Op de Draakplaats bevindt zich tegenover het Roze Huis – de vzw die de belangen van de LGBTQIA+-gemeenschap in Antwerpen behartigt – een lichtkunstwerk dat ’s avonds en ‘s nachts de drie middelste bogen van de spoorbrug symbolisch in regenboogkleuren verlicht. De stad verving de huidige verlichtingsarmaturen van het lichtkunstwerk door nieuwe ledverlichting. Het gebruik van ledlicht verlaagt het elektriciteitsgebruik én verhoogt de intensiteit van de kleuren.
Claude Marinower (Open Vld), schepen voor openbaar domein: ‘Onlangs hebben we het eerste luik van onze #allemaalantwerpenaar-campagne gelanceerd, om duidelijk te maken dat elke Antwerpenaar uniek is. Ook het Regenboogmonument aanstralen past in dit kader. Het vervangen van de verlichting is niet alleen goed voor het milieu, maar laat ook het monument nog beter tot zijn recht komen.’
Sinds enkele jaren zet de stad 100 procent slimme ledverlichting in met het oog op energiebewuste en duurzame verlichting. Ook in de recente architecturale lichtontwerpen wordt ledverlichting gebruikt om een harmonisch lichtgeheel te creëren.
Stad Antwerpen keurde in 2012 het algemene Lichtplan goed met een visie op coherente en duurzame verlichting voor de verschillende delen van de stad. Het Lichtplan is gebaseerd op drie lagen: de basisverlichting in de verschillende zones van de stad, de verlichting van de structurele assen en de sfeerverlichting. Tot die derde laag behoren gebouwen, monumenten en speciale zichten die de sfeer in de woonomgeving versterken. Zo worden momenteel onder meer lichtontwerpen gemaakt voor Het Steen, het Centraal Station en omgeving en het Operagebouw. Meer informatie over het Lichtplan staat op https://www.antwerpenmorgen.be/nl/projecten/lichtplan-antwerpen/over
Een gratis klassiek openluchtconcert in een passende omgeving, dat is Ten Zuiden van ’t Zuid. Deze lustrumeditie vindt plaats in het sfeervolle park Sorghvliedt aan de Marneflaan in Hoboken en dit op vrijdag 3 september om 20 uur .
Voor de vijfde maal nu al verwelkomt Hoboken het tweejaarlijkse klassieke muziekconcert ‘Ten Zuiden van ’t Zuid’. In deze jubileumeditie nemen orkest Casco Phil en dirigent Benjamin Haemhouts je mee op een reis naar hemelse oorden met Mozart, Tsjaikovski en Gounod. En er is meer: de virtuoze Dunja Kalamir is te gast. Zij is amper zestien jaar oud, werd geboren in Belgrado en won Artlink Balkan Young Artist 2020. Een waar fenomeen. Dit klassieke concert is gratis maar omwille van corona moet je verplicht vooraf reserveren via https://www.gravenhof.org/nl/event/79239/klassiek-concert-in-het-park. (EM ./ Foto Gravenhof)