• 09/12/2023

burgemeester Bart De Wever en schepen voor openbaar domein Erica Caluwaerts

Nieuwe verlichting voor Centraal Station, ingang ZOO en Koningin Elisabethzaal

ANTWERPEN – Vandaag ontstak stad Antwerpen de nieuwe architecturale verlichting van het station Antwerpen-Centraal, de ingang van ZOO Antwerpen en de Koningin Elisabethzaal. De verlichting op deze monumenten zet de belangrijke toegangspoort van Antwerpen in de schijnwerpers zodra de zon ondergaat.

Binnen het Antwerpse lichtplan nemen monumenten een belangrijke plaats in. Ze krijgen een architecturale verlichting op maat, om de sfeer en eigenheid van de stad te versterken. Antwerpen-Centraal, de naastgelegen ingang van de ZOO en de Koningin Elisabethzaal zijn, na het stadhuis en de kathedraal, de nieuwste monumenten op de Via Sinjoor waarvan de architectuur ‘s avonds in de kijker wordt gezet.

Erica Caluwaerts (Open Vld), schepen voor openbaar domein: ‘De kathedraal en het stadhuis dompelden we al eerder onder in een feeërieke nieuwe gevelverlichting. De Antwerpenaar reageerde hier heel positief op. Met de nieuwe aanlichting van het Centraal Station, de ZOO en de Koningin Elizabethzaal zal het niet anders zijn. Ik ben daarom ontzettend blij dat het de beurt is aan die drie monumenten uit de belle époque. Dankzij deze duurzame ledverlichting kan iedereen ook ’s avonds genieten van deze prachtige historische gebouwen.’

De nieuwe verlichting verbetert het nachtbeeld van Antwerpen-Centraal en omgeving. Zowel vanop de Keyserlei, het Koningin Astridplein als vanuit de Pelikaanstraat ontstaat er een mooi zicht op de gebouwen. Op de begane grond ligt de nadruk op het creëren van herkenbaarheid en veiligheid voor de verschillende gebruikers. Een zachte lichtsluier op de gevels zorgt voor een rijke en aangename sfeer in de ruime omgeving. Met lichtpunten op de gevels wordt diepte aan het ontwerp gegeven en komen de gebouwen tot leven. Spots op de daken, torentjes en koepels onderstrepen het belang van de monumenten en geven zo de nachtelijke skyline van Antwerpen mee vorm.

Burgemeester Bart De Wever (N-VA): ‘Na de Grote Markt en de Kathedraal baadt nu ook de enige echte Spoorwegkathedraal in prachtig nieuw licht. Dit is een nieuwe stap in de transformatie die onze stad ondergaat. Ik ben ervan overtuigd dat Antwerpenaars met hernieuwde trots naar het Centraal Station zullen kijken en dat bezoekers die hier per trein aankomen, des te meer onder de indruk zullen zijn.’ Gedurende de hele maand mei kan iedereen bovendien een tijdelijke lichtanimatie komen ontdekken. Die ontrolt zich elke avond vanaf 22 uur.

Voor dit project maakt de stad gebruik van de meest recente led-technologie en slimme besturing. Zo ontstaat er een dynamische verlichting. Bij valavond baden het station en de omgeving in een mooie gloed van licht. Later op de avond en ‘s nachts wordt het licht gedimd om energie te besparen.

In opdracht van stad Antwerpen werkten lichtarchitecten Susanna Antico Lighting Design Studio het ontwerp uit. Netbeheerder Fluvius coördineerde de realisatie, die door aannemer Maes industriële verlichting werd uitgevoerd. Doorheen het proces werden de gebouweigenaars NMBS en KMDA steeds nauw betrokken. Dankzij het advies van het agentschap Onroerend Erfgoed en de dienst Onroerend Erfgoed van de stad werd respectvolle omgang met de monumenten gegarandeerd. Ines Thijs, regiomanager van Fluvius: ‘Voor de realisatie van dit uitdagende project werd meer dan tien kilometer aan elektriciteitskabel aangelegd in en op de gebouwen, en installeerden we meer dan 800 lichtpunten.’

Foto’s Ronny MULLENS

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten