• 24/06/2024

Nieuwe veerdienst vaart op de Schelde, PIVA valt in de prijzen met pralines

ANTWERPEN – Sinds gisteren is een nieuwe veerboot, de Marnix Van Sint Aldegonde, aan het varen op de Schelde. De Marnix Van Sint Aldegonde vervangt op termijn de oude veerboot Simon Stevin en wordt op dit moment ingezet ter hoogte van Sint-Anna. Lydia Peeters (Open Vld), Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare werken: De Marnix Van Sint Aldegonde is een milieuvriendelijke veerboot die uitgerust is met de meest moderne en onderhoudsvriendelijke materialen en technieken. Een enorme meerwaarde voor onze Vlaamse vloot. We investeren maar liefst 4,4 miljoen euro in deze nieuwe veerboot.’

De Veerboot kan ingezet worden voor de overtochten ter hoogte van Sint-Anna, Kruibeke-Hoboken of Bazel-Hemiksem. Met 30 meter lengte en 9,5 meter breedte is er plaats voor 200 passagiers en 75 fietsen. Door de coronamaatregelen neemt het veer nu maximum 35 passagiers mee per overtocht. Ook de valbruggen kunnen eenvoudig en snel in de hoogte ingesteld worden zodat de Marnix Van Sint Aldegonde quasi aan elk ponton kan afmeren.

Op en in het schip zitten heel wat groene maatregelen geïntegreerd. De zonnepanelen leveren op een zonnige dag voldoende energie op om het elektrisch net van het vaartuig te voeden met onder meer de navigatieapparatuur, de elektrische pompen en de airco. Ook het brandstofverbruik kent een forse daling in vergelijking met de huidige veerboten. Onder meer de geoptimaliseerde rompvorm draagt hieraan bij.  Peeters: ‘Ondanks het feit dat dit een klassieke veerboot is, zijn er enorme inspanningen geleverd in het kader van de duurzaamheid. Het verbruik van de nieuwe veerboot in vergelijking met de andere veren is zelfs maar een derde. Daarnaast is de mogelijkheid voorzien om in de toekomst snel en eenvoudig over te schakelen naar alternatieve brandstof of elektrische batterijen.’

De uurregeling voor Sint-Anna is:  Weekdagen: elk halfuur een overtocht vanaf 7 uur. Laatste vaart van linkeroever naar het Steen om 18 uur, laatste vaart van het Steen naar LO om 18u15. Middagpauze tussen 12u45 en 13u30.  Weekend:  elk halfuur een overtocht vanaf 10 uur. Laatste vaart van linkeroever naar het Steen om 21 uur, laatste vaart van het Steen naar LO om 21u15.

Zowel Renzo Devleesschauwer van 6BBa als leerkracht Lynn van Dommelen van PIVA vallen in de prijzen met hun praline bij de Belgium Chocolate Awards 2021. De Belgium Chocolate Awards is dé vakwedstrijd die op zoek gaat naar het chocoladetalent van vandaag en morgen. In normale tijden worden de pralines live geproefd door de jury op een evenement, maar daar stak covid-19 deze keer een stokje voor.

Het opgelegde thema waar de deelnemers zich mochten door laten inspireren was ‘Olympische Spelen’. Renzo kreeg de onderscheiding voor zijn praline ‘A’. Bij deze ‘A-praline’ wordt een Japanse letter A op de praline aangebracht. Bittere chocolade aan de buitenkant en een binnenkant met een krokantje, zachte koffieganache, yuzugelei en Elixir d’Anvers.

‘Sakura’, de creatie van Lynn is een praline met gelei van kers en rode shiso, Shiso Venezuela Ganache en een praliné van sesam en zevenkruiden. Op de praline staat een Japans teken dat staat voor de kracht die het Belgisch olympisch team nodig heeft voor de overwinning. (EM / Foto Kabinet Lydia Peeters)

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten