• 04/12/2024

Nieuwe techniek laat toe om borstkanker vroeger op te sporen in AZ Klina

BRASSCHAAT – Vanaf deze week gebruiken de radiologen van AZ Klina in Brasschaat, als eersten in de provincie Antwerpen, bijkomend artificiële intelligentie (AI) bij de beoordeling van mammografieën. Op deze manier kan borstkanker vroeger worden opgespoord. Ook kan de AI het risico op borstkanker in de toekomst inschatten, wat een primeur is voor België.

Isabelle Biltjes (zie foto), mammoradiologe in AZ Klina: ‘Als radioloog krijgen we een extra hulpmiddel. Zelf blijven we uiteraard de mammografieën beoordelen. De AI zal dat ook doen. Het algoritme kan bepalen welke afwijkingen borstkanker zijn, hoeveel risico er bestaat dat een bepaald letsel tot borstkanker uitgroeit en welk risico een patiënt heeft op het ontwikkelen van borstkanker. De AI zal ons toelaten meer borstkankers in een vroeger stadium te ontdekken en zal ons helpen bij onze besluitvorming. Maar de AI zal een radioloog nooit kunnen vervangen.’

Vanaf deze week zullen radiologen van AZ Klina ProFound AI – zo heet het programma – gebruiken bij alle mammografieën. ‘Zeker bij een tomosynthese (3D-mammografie waarbij 160 tot 300 beelden worden gemaakt tegenover vier beelden bij een klassiek onderzoek), zal de AI op termijn tijdswinst opleveren.’

‘Het programma zal ons precies kunnen vertellen waar een verdacht letsel zit, maar ook welke zones we met zekerheid kunnen uitsluiten. Als radioloog zullen we altijd eerst de opname bekijken en daarna onze bevindingen vergelijken met die van de AI. Ziet die hetzelfde, meer of minder? Radiologie wordt zo complex en er is zoveel informatie te verwerken. De AI zal ons hierbij helpen. Het is een tool die we moeten omarmen.’

Dr. Biltjes maakt als radioloog deel uit van het team Borstkliniek Voorkempen. De Borstkliniek coördineert sinds 2006 de werking van een team van 22 artsen en twaalf paramedici, die jaarlijks in multidisciplinair verband meer dan 250 nieuwe borstkankerpatiënten behandelen.

Radiologen die mammografieën onderzoeken zien volgens de American Cancer Society in ongeveer twintig procent van de gevallen borstkanker over het hoofd.

Om de werking van de AI-screening van mammografieën te testen heeft een onderzoeksteam het systeem gevoed met bijna 29 000 mammografieën – 25 856 uit het VK en 3 097 uit de VS. Deze waren eerder al door radiologen beoordeeld. De resultaten werden met elkaar vergeleken.

Daaruit bleek dat het AI-systeem diagnoses stelde die qua nauwkeurigheid vergelijkbaar waren aan die van deskundige radiologen. Het aantal foutief positieve resultaten verminderde in de Amerikaanse groep met 5,7 procent en met 1,2 procent in de Britse groep. Ook het aantal foutief negatieve resultaten daalde; met respectievelijk 9,4 procent en 2,7 procent.

In de Verenigde Staten leest slechts één radioloog de resultaten en de tests worden elke één tot twee jaar uitgevoerd. In Groot-Brittannië worden de tests om de drie jaar uitgevoerd en worden ze door twee radiologen gelezen.  Het gebruik van computers om de diagnostiek voor kanker te verbeteren is niet nieuw. Al jaren worden CAD-systemen gebruikt. Het verschil met een AI-systeem is echter dat CAD-systemen worden gevoed met kennis van radiologen en niet zelf kunnen leren. AI-systemen leren kanker te herkennen op basis van de resultaten van duizenden mammogrammen. (EM / Foto AZ Klina)

 

 

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten