Nieuwe S-ziekenhuisvleugel AZ Monica Campus Antwerpen officieel geopend
- Antwerpen
- Ronny Mullens
- 18/01/2024
- 103
ANTWERPEN – De nieuwe S-ziekenhuisvleugel in AZ Monica Campus Antwerpen aan het Harmoniepark werd vanochtend officieel geopend door burgemeester Bart De Wever, Els van Doesburg (schepen van gezondheidszorg, beiden N-VA), prof. dr. Olivier Verborgt (diensthoofd Orthopedie) en Geert Smits (afgevaardigd bestuurder).
Met de komst van deze extra ziekenhuisvleugel zal de campus in Antwerpen zich in de toekomst nog meer focussen op laagvariabele ingrepen voor de disciplines orthopedie, mond-, kaak- en aangezichtschirurgie en pijnbehandeling (‘focused clinics’). Geert Smits is verheugd met deze nieuwe vleugel die tot stand is gekomen na een ontwerpwedstrijd waarvan het bestuur het winnend concept heeft aangekocht en in handen gaf van ABV+ Architecten uit de Slachthuislaan, die daarmee een parel van architectuur en technisch vernuft hebben gerealiseerd.
Hiervoor werden klooster, kapel en het nucleaire gedeelte afgebroken. Zo creëerde men een eengemaakt binnengebied en kwam er ruimte vrij voor een reglementaire brandgang, uitbreiding van de ondergrondse parking, een nieuwe fietsenstalling en een ruim overdekt terras dat aan het gelijkvloerse cafetaria grenst en een optische verruiming creëert door de grote glaspartij tussen beide. Om dit nog te accentueren heeft men de onderste twee bouwlagen naar binnengetrokken. Men heeft geopteerd voor een organisch ronde vorm wat bijdraagt tot een rustige omgeving. Veel aandacht werd besteed aan licht, ruimte, akoestiek en dit doorheen het hele gebouw. De twaalf hypermoderne operatiezalen, ontwaakzaal, bergingen, bevinden zich op de derde bouwlaag.
De operatiezalen liggen begrensd tussen twee ruime gangen, eentje om de patiënt naar de operatiezaal te vervoeren en medische afval af te voeren en een tweede hal om de patiënten naar de ontwaakkamer te brengen. De beide gangen zijn geconnecteerd door een ‘sluis’ waar men de patiënt kan klaarmaken voor de ingreep. Door deze keuze ligt het operatiekwartier horizontaal verbonden met twee verpleegafdelingen. Het beddentransport tussen het operatiekwartier en deze twee verpleegafdelingen kan zo maximaal horizontaal gebeuren waardoor liftgebruik kan worden vermeden. Dit komt de algemene doorstroming ten goede, wat zeker meespeelt in een focused clinic.
De vierde bouwlaag boven nulpas is een volledig technische verdieping ter ondersteuning van de twaalf operatiezalen en andere lokalen in deze vleugel. Hierin zijn luchtgroepen voorzien met onder meer één luchtgroep per operatiezaal. Ook zijn er drie ijswatermachines voorzien om voldoende koeling te produceren. Met de hoge vraag naar koeling in de operatiezalen is dit een must. Deze ruimte is bewust een gesloten ruimte om omgevingsgeluidshinder zo veel mogelijk te beperken. Op het dak van deze technische verdieping zijn nog 80 kWp aan PV-panelen (zonnepanelen) voorzien, welke integraal lokaal verbruikt worden.
De Campus in Deurne blijft het referentieziekenhuis van Antwerpen-Oost (Deurne, deel van Borgerhout, omliggende gemeenten). De campus Antwerpen wil men verder ontwikkelen tot ‘focused clinics’ en tot een sterk ambulant en gehospitaliseerd revalidatieplatform.
De nieuwe S-vleugel heeft men ingericht als een state-of-the-art technisch platform voor orthopedische chirurgie. Het is de bedoeling om het grootste deel van orthopedische chirurgie op het nieuwe platform uit te voeren in campus Antwerpen. Els van Doesburg beklemtoonde dat Antwerpen in de ranking van leefbare steden hoog gerangschikt staat en dat ze die plaats onder meer heeft te danken aan het uitstekend aanbod van gezondheidszorg die in eigen stad wordt aangeboden. Samenwerken en de kennis en middelen bundelen, werpt zijn vruchten af.
Het begrip Focused Clinics is al een paar keer vernoemd. Dr. Prof. Olivier Verborgt: ‘Dit is een idee dat al langer in ontwikkeling is: het samenbrengen van een specialisatie op één locatie. De middelen, de kennis en de uitvoering worden op die manier geoptimaliseerd.Door op die wijze efficient te werken, kunnen we meer patiënten helpen in kortere tijd. De flow is onwaarschijnlijk hoog. De operatiezalen zijn pas maandag in gebruik genomen en de teller heeft al vier cijfers.’
Dr. Prof. Olivier is orthopedist, verbonden aan het Universitaire Ziekenhuis in Edegem en doceert aan de Universiteit Antwerpen aan de afdeling Revalidatiewetenschappen en Kinesitherapie. ‘Deze twee werelden, opleiding en onderzoek enerzijds, toepassingen en praktijk anderzijds, bij elkaar aansluiten is de gedroomde formule om de kennis nog meer uit te dragen. Studenten in opleiding kunnen hier stage volgen, zich verbonden voelen met onze ziekenhuizen en hopelijk komen er daarna enkelen van hen hier bij ons werken.’
Hij gelooft er sterk in dat deze focused clinics kunnen bijdragen tot een betere beleving voor zowel medewerkers als de patiënten zelf en zij daardoor een betere kwaliteit van zorg zal kunnen krijgen, zowel binnen als buiten de muren van het ziekenhuis, vanaf de eerste tot de laatste consultatie. Door de focus en de lage variabiliteit kan men zich beter richten op voorspelbare processen wat de doorstroming ten goede komt en het risico op complicaties beperkt. ‘Orthopedie Focus Clinic (OFC) AZ Monica heeft een zeer grote dienst Orthopedie. De associatie Orthoca is een team van hooggekwalificeerde artsen en gespecialiseerde medewerkers die hoogstaande orthopedische zorgen wensen aan te bieden aan iedereen. De opening van het nieuwe operatiekwartier is de start van het verder bloeiend traject voor het OFC. De komende maanden gaan we ons verder focussen op efficiëntie en het traject naadloos.’
Danielle VERBUEKEN