• 22/05/2024

Nieuwe plaats voor bezinning bij UAntwerpen, zaterdag Polder Clean Up

ANTWERPEN – Studenten en medewerkers van de Universiteit Antwerpen kunnen voortaan terecht in de Narthex als ze een plek voor bezinning en ontmoeting zoeken. Met die multifaith ruimte in de Prinsstraat wil de universiteit mensen die weinig voeling hebben met religie een plaats geven waar ze iets van spiritualiteit kunnen beleven.

De Universiteit Antwerpen is actief pluralistisch en investeert tijd en aandacht aan spiritualiteit en zingeving bij studenten. De universiteit beschikt al lang over drie stille ruimtes, een op elke campus.

Pastor Gert Van Langendonck: ‘Zo’n stille ruimte heeft geen religieuze symboliek en is doorgaans sober ingericht. Het is vooral een rustgevende ruimte, maar wie weinig vertrouwd is met spiritualiteit of levensbeschouwing loopt hierin mogelijk wat verloren.’

Om studenten die weinig voeling hebben met religie, toch een plaats te geven waar ze iets van spiritualiteit kunnen beleven, besloot de universiteit een multifaith ruimte in te richten (zie foto). Die kreeg een plek in het portaal van de Ignatiuskapel in de Prinsstraat, in het hart van de Stadscampus.

Van Langendonck: ‘De ruimte dankt haar naam aan die locatie. De ‘narthex’ verwijst immers naar de voorhal of het portaal van een kerkgebouw. Het wordt een warme ruimte voor bezinning en ontmoeting.’

Centraal symbool in de Narthex is een boom. De boom speelt een belangrijke rol in verschillende religies: de levensboom in de Joods-Christelijke traditie, de gezegende dadelpalm in de Islam, de Bodhiboom waaronder de Boeddha verlichting vond of zelfs de oerboom Yggdrasil uit de Noorse mythologie. Van Langendonck: ‘Ook buiten religie kan de  boom een symbool van kracht, vertrouwen of standvastigheid zijn. De boom als symbool kan vrij geïnterpreteerd worden door iedere bezoeker. We hopen dat het een aanknopingspunt vormt om het eigen inwendige leven te verdiepen.’ De Narthex is elke werkdag van 8.30 tot 16.30 uur vrij te bezoeken (ingang via Prinsstraat 13). Iedere bezoeker heeft de mogelijkheid om een boodschap achter te laten, in gesprek te gaan met andere mensen of een (elektronisch) kaarsje aan te steken. Het is een warme ruimte geworden waar het aangenaam is om even te verblijven.

Op zaterdag 6 november vindt de derde editie van de Polder Clean Up plaats. Bewoners kunnen aan de hand van een opruimroute straten en bermen in Berendrecht en Zandvliet proper maken.

Van 13 uur tot 13.30 uur komen deelnemers samen aan sporthal De Polder, Zandweg 2 in Berendrecht. Om 13.30 uur vertrekken verschillende poetsgroepen met vuilniszakken en grijpers om zwerfvuil op te ruimen. Het verzamelde vuilnis wordt om 16 uur aan de sporthal gewogen. Voor alle deelnemers is er een gezonde snack aan de start van de poetsactie. Nadien is er een ijsje en een goodie bag voor alle opruimers en bedankt district Berendrecht-Zandvliet-Lillo om 16.30 uur iedereen met een drankje. Op maandag 8 november poetsen de scholen van het district de omgeving rond hun school. (EM / Foto Universiteit Antwerpen)

 

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten