• 23/06/2024

Nieuwe parkeertarieven in Antwerpen, graffiti-artiesten bekijken in Wilrijk

ANTWERPEN – Om de parkeerdruk op straat te verlichten, voert stad Antwerpen vanaf maandag 3 oktober enkele wijzigingen door op het vlak van parkeren voor bezoekers. Bezoekers van de lichtgroene zone zullen maximum drie uur kunnen parkeren en moeten betalen tot 22 uur. Bovendien komt er een uitbreiding van die lichtgroene zone. Een strook van de huidige donkergroene gebieden tussen de Leien en de Singel wordt lichtgroen. De AN-codes in de lichtgroene zone, die gebruikt worden bij het betalen via sms of app, zullen mee wijzigen. De verschillende parkeerapps krijgen een automatische update.

Koen Kennis (N-VA), schepen voor mobiliteit: ‘Voor langparkerende bezoekers wordt het goedkoper om te parkeren in de betaalparkings in de stad of in de park and rides (P+R) aan de rand van de stad. Zo daalt de parkeerdruk en kunnen bewoners en kortparkerende bezoekers gemakkelijker een parkeerplaats vinden op straat. Hierdoor vermindert ook het zoekverkeer naar parkeerplaatsen op straat.’

Vanaf maandag zullen de parkeertarieven in Antwerpen worden geïndexeerd; zowel voor parkeren op straat als in de publieke betaalparkings in beheer van de stad (parking Rijnkaai, parking Spoor Oost en parking Zuiderterras). De laatste indexering van die parkeertarieven vond plaats in januari 2020. De aanpassing zal zich baseren op de prognoses van het Federaal Planbureau, dat de inflatie tussen begin 2020 en september 2022 schatte op 12,76 procent. Het tarief in elke zone zal dus met dat percentage aangepast worden. Dat geldt ook voor parkeervergoedingen op de betaalparkings in beheer van de stad, en ook de parkeerretributie, voor wie niet of te weinig betaalt, zal worden geïndexeerd, van 39 euro naar 44 euro. Bepaalde ondernemingen of beroepscategorieën, die op regelmatige basis werken uitvoeren in de stad, zullen een speciale prepaid parkeervergunning kunnen aankopen voor één of meerdere tariefzones. Daarmee kunnen ze ook in zones met een parkeerduurbeperking langer dan 3 uur parkeren. Info: www.parkereninantwerpen.be.

De fietsers en voetgangerstunnel onder de R11 in Wilrijk, tussen de Spoorweglaan en de Zwaluwenlaan, krijgt op zaterdag 1 en zondag 2 oktober het bezoek van achttien graffiti-artiesten. Zij geven tijdens een Graffiti Jam de tunnel een fris, nieuw uitzicht.

De tunnel verbindt de Wilrijkse wijken Oosterveld en Elsdonk met elkaar en wordt druk gebruikt door fietsers en voetgangers. Momenteel heeft de tunnel een onverzorgd uitzicht, wat kan leiden tot een gevoel van onveiligheid. Buurtbewoners en fans van street art zijn telkens tussen 9 uur en valavond welkom om de creatie van de kunstwerken te komen bekijken. Tijdens de Graffiti Jam blijft de tunnel steeds open voor passerende voetgangers en fietsers.

Vanaf vrijdag 7 oktober kunnen inwoners van het Valaar opnieuw naar het Michel Willemsplein voor de wekelijkse vrijdagmarkt. Het marktgedeelte op het heraangelegde plein wordt ingehuldigd met een feestelijke ‘marktpremière’. Bezoekers van de markt krijgen gratis koffie en thee en kunnen kennismaken met diverse diensten van de stad, het district en het dienstencentrum Valaar van het Zorgbedrijf Antwerpen: de uitleendienst van Bibliotheek Bist, Kind en Gezin, Groenbouwers en Buurtbouwers. Men kan ook ter plaatse zijn fiets laten graveren. (EM / Foto Stad Antwerpen)

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten