Nieuwe noodwoningen voor Rijkevorsel, ongehoorzame autobestuurders in Hoogstraten
RIJKEVORSEL – Vanochtend heeft het lokaal bestuur van Rijkevorsel twee noodwoningen in de Molenstraat ingehuldigd. Het project, gerealiseerd met subsidies van de Vlaamse overheid, toont aan dat het lokaal bestuur inspanningen wil (blijven) leveren om gezinnen in nood te helpen. Iets wat in deze tijden meer dan ooit belangrijk is.
De Vlaamse overheid voorziet subsidies om het aanbod aan noodwoningen in Vlaanderen te versterken. De projectvoorstellen die het lokaal bestuur eind 2020 indiende, kregen een gunstige beoordeling. Zo werden vorig jaar al twee noodwoningen in de Helhoekweg in gebruik genomen. Nu is ook de woning in Molenstraat 40 (zie foto) gerenoveerd met het oog op noodopvang. Voor deze projecten mocht het lokaal bestuur rekenen op een subsidie van maximaal 224 000 euro voor de woning in de Helhoekweg en maximaal 53 000 euro voor de woning in de Molenstraat.
Bert Van Genechten (N-VA), schepen van sociale zaken: ‘Dit project toont aan dat het lokaal bestuur inspanningen wil (blijven) leveren om gezinnen in nood te helpen. Iets wat in deze tijden meer dan ooit belangrijk is. De woning in Molenstraat 40 werd gebouwd in 1958 als conciërgewoning voor de toenmalige jongensschool. Daarna is ze achtereenvolgens in gebruik genomen door de politie en door Kind & Gezin. Nadat Kind & Gezin verhuisde naar een nieuwe locatie in de Leo Pleysierbibliotheek, viel de beslissing om hier noodwoningen in te richten. Het gerenoveerde gebouw bestaat nu uit twee wooneenheden, elk met een aparte ingang. Het gelijkvloers is bedoeld voor alleenstaanden. De eerste verdieping is uitgerust met drie slaapkamers, zodat we hier gezinnen kunnen opvangen. Elke wooneenheid heeft een aparte keuken en woonkamer. Achteraan het gebouw is een tuinberging en een fietsenstalling voorzien.’
‘Voor het lokaal bestuur is er een belangrijke rol weggelegd in het voorzien van noodopvang. Deze nood is door de vele crisissen alleen maar toegenomen. De oorzaken zijn uiteenlopend: uithuiszettingen, de grote druk op de private huurmarkt, intrafamiliaal geweld, ouders die jongeren de deur wijzen omdat samenleven moeilijk is, … Voor deze personen is het lokaal bestuur vaak het laatste vangnet. Dankzij de extra noodwoningen kunnen we deze kwetsbare personen in Rijkevorsel een tijdelijke, stabiele verblijfplaats bieden. Medewerkers van de sociale dienst volgen de situatie ter plaatse op: ze bieden professionele hulp en zorg om de bewoners opnieuw op het juiste pad te krijgen en begeleiden hen in hun zoektocht naar nieuwe huisvesting.’
Vanwege de wegenwerken in Wortel is een omleiding ingesteld via Rijkevorsel om Hoogstraten te bereiken. Bij het begin van de werken in augustus is door het Agentschap Wegen en Verkeer en Pidpa een omleiding ingesteld die het doorgaand verkeer tussen Merksplas en Hoogstraten via Rijkevorsel stuurt. Enkel plaatselijk verkeer mag via de Molendreef naar Wortel-Centrum rijden. De stad besloot om tijdens de periode van de werken weer tweerichtingsverkeer in te voeren.
Waarnemend burgemeester Roger Van Aperen (N-VA): ‘Jammer genoeg moeten stad Hoogstraten en de lokale politie vaststellen dat heel wat autobestuurders de omleiding via Rijkevorsel niet correct opvolgen. Het tweerichtingsverkeer in de Molendreef is enkel bedoeld voor plaatselijk verkeer, maar we stellen vast dat ook veel doorgaand rijverkeer gebruik maakt van de Molendreef. Er wordt zelfs zwaar verkeer gemeld. Het gevolg is dat in de Molendreef de veiligheid van de zwakke weggebruiker in het gedrang komt. Nadat politie en stadsbestuur de huidige toestand hebben geevolueerd is duidelijk geworden dat dit niet kon blijven duren. Daarom heeft stad Hoogstraten besloten om vanaf maandag 18 september in de Molendreef weer eenrichtingsverkeer in te voeren.’ Het zal dan niet langer mogelijk zijn om vanaf Wortel-Kolonie via de Molendreef naar Wortel-centrum te rijden. (EM / Foto Gemeente Rijkevorsel)