• 23/06/2024

Nieuwe kindergemeenteraad geïnstalleerd in Putte

PUTTE – Vanochtend legde de nieuwe Putse kindergemeenteraad de eed af. Achttien kinderraadsleden werden verkozen vanuit alle vijfde leerjaren uit de zes Putse scholen. Uit de oproep voor onafhankelijke raadsleden (kinderen die in Putte wonen, maar buiten de gemeentegrenzen naar school gaan) kwamen drie kandidaten naar voor. Eén van hen werd toegevoegd aan de nieuwe gemeenteraad. Uit deze negentien leden werden de kinderburgemeester en vijf schepenen verkozen.

De samenstelling van de kindergemeenteraad: kinderburgemeester: Mathis Keulemans, schepen van feesten en veiligheid: Mare Pelgrims , schepen van kind en jeugd: Finse Van Rillaer, schepen van cultuur: Lore De Weerdt, schepen van sport: Niel Rheinaerd en schepen van milieu en dierenwelzijn: Louis Beckers. Raadsleden: Axelle De Smet, Pauline Serneels, Lena Van Herck, Elina Van de Poel, Jonas Torfs, Ann Sophie Reynaert, Milan Van Bladel, Nathan Van hoogenbemt, Nona Verstrepen, Gijs De Schutter, Jelle van Schil, Lissa Vandenbroucke en Nore Van den Dries.

De eedaflegging en officiële voorstelling vond plaats in de raadzaal van het gemeentehuis, in aanwezigheid van het college van burgemeester en schepenen, de schooldirecties, ouders en andere supporters.

Burgemeester Peter Gysbrechts (Open Vld): ‘De kindergemeenteraad krijgt een goed zicht op het reilen en zeilen binnen een lokaal bestuur. Samen met schoolbezoeken aan het gemeentehuis en lessen over de gemeente en over verkiezingen, zorgt dit ervoor dat ze hun gemeente en bestuur concreter leren kennen. Wie weet worden zij later ook echte raadsleden, schepenen of zelfs burgemeester.’

De bedoeling van de gemeenteraad is kinderen een échte stem geven in de gemeente. De kindergemeenteraad kan adviezen doorgeven aan het college en gemeenteraad, waaruit dan mogelijk enkele concrete beslissingen kunnen volgen.

De raad kan ook diverse activiteiten organiseren, voor en door kinderen, al dan niet gekoppeld aan een goed doel. De kindergemeenteraad wordt tweejaarlijks opnieuw verkozen. De huidige legislatuur loopt van 1 juli. Daarna zullen nieuwe verkiezingen volgen.

Het initiatief en de volledige uitwerking is in handen van de Kind & Jeugddienst, en staat onder supervisie van Claudine Van Hove (Huis van het Kind & BOA-coach) en Fien Swiggers (jeugdconsulente). Zij nemen beiden de functie van secretaris voor hun rekening, ondersteunen de kinderen tijdens de tweejarige legislatuur en vormen de link met de ‘volwassen’ gemeenteraad.

Vanuit de kindergemeenteraad is aan elke school én aan het onafhankelijke kindergemeenteraadslid de opdracht gegeven om een symbool te maken voor de Dag van de Kinderrechten, die morgen plaatsvindt. Dit symbool werd voorgesteld tijdens deze eedaflegging. De bedoeling van deze opdracht was om kinderen te laten stilstaan bij hun rechten en hen erover te laten nadenken.  (EM / Foto Gemeente Putte)

 

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten