• 23/06/2024

Nieuwe inschrijfronde voor Groenbouwers in district Wilrijk is begonnen

WILRIJK – Groenbouwers is de verzamelnaam van een reeks acties waarmee het district Wilrijk werk wil maken van minder verhardingen, meer groen en meer opvang van regenwater in het straatbeeld. Zo kunnen Wilrijkenaren onder meer een gevelregenton kopen aan voordeeltarief, planten aanvragen bij het district of de tegels van hun verharde voortuin laten ophalen door stadsdiensten. Na een succesvolle eerste editie in het voorjaar start Groenbouwers nu de tweede inschrijfronde, die loopt tot donderdag 30 september.
Hans Ides (CD&V), schepen van groen: ‘ Met Groenbouwers wil het district Wilrijk zich klaarmaken voor de toekomst. Het klimaat verandert, waardoor we steeds vaker te kampen krijgen met hevigere regenbuien, aanhoudende droogteperiodes en meer hitte. Groenbouwers speelt hierop in en zet in op minder beton en meer groen in de straat. Meer groen neemt regenwater op en houdt het vast. Dat is beter dan het regenwater afvoeren naar het riool. Naast het tegengaan van wateroverlast is een groene straat vooral ook fijn voor de bewoners. Planten en bloemen houden de straat koel door verdamping en bomen zorgen voor aangename schaduw op een hete dag. En al dat groen wordt ook gesmaakt door anderen zoals bijen, vlinders en vogels.’
De eerste bestelronde van Groenbouwers leverde dit voorjaar mooie resultaten op : 3 648 planten werden aangeplant; 87 boomvakken werden opgefleurd en onderhouden door bewoners; drie groenslingers zullen, zodra ze bloeien, voor een feestelijk tintje zorgen in de Pater de Dekenstraat en de Sint Sebastiaanstraat; 50 regentonnen recupereren regenwater aan de voorgevels van Wilrijkse woningen; twaalf grasstroken (samen goed voor 246 vierkante meter) werden aangepakt door bewoners en verfraaid met bloemen en planten en achttien gezinnen breken stoeptegels uit om een geveltuin aan te leggen.
Intussen is een nieuwe inschrijfronde gestart. Een overzicht en meer info vind je op www.wilrijk.be/groenbouwers. Bij sommige acties ontvangen de deelnemers een gratis plantenpakket van het district. De tweede inschrijfronde van Groenbouwers loopt voor de tegelservice tot woensdag 15 september. Wie intekent op een actie met een gratis plantenpakket (groenslinger, boomvak, geveltuin of het onderhouden van een grasstrook), heeft tijd tot 30 september. Ides: ‘Onze eerste oproep groenbouwers kon al op heel veel interesse van de Wilrijkenaars rekenen. Nu willen we opnieuw aan iedereen vragen om mee te werken een een fleurige omgeving en nodigen we iedereen uit om een kijkje te nemen op onze groenbouwersmarkt in september waar het verfraaien van onze woonomgeving het centrale thema zal zijn.’
De tegelservice is een nieuw proefproject van de stad en het district waarbij stadsmedewerkers uitgebroken voortuintegels (vanaf vijf vierkante meter) gratis ophalen bij bewoners tijdens vooraf bepaalde ophaalmomenten. Het district Wilrijk deze dienst en focust tijdens deze tweede ronde extra op de Valaarwijk. Daar vindt op vrijdag 25 juni van 17 tot 20 uur een infomoment plaats in het nieuwe buurtcafé Bar Valaar (Letterkundestraat 133). Bovendien kunnen deelnemers van de tegelservice in het Valaar een gratis workshop volgen in juli en in augustus. Op zaterdag 11 september kan iedereen terecht op een infomarkt die op de Bist plaatsvindt tussen 12 en 18 uur. Daar worden verschillende acties uit de doeken gedaan en kunnen Wilrijkenaren kennismaken met het aanbod van Buurtbouwers. (EM / Foto Victoriano Moreno)
 
🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten