• 24/05/2024

Nieuwe gevelverlichting laat Operagebouw schitteren

ANTWERPEN – Vandaag ontstak de stad de nieuwe architecturale verlichting van de Opera Antwerpen. De aanpasbare ledverlichting laat het monumentale gebouw nog beter tot zijn recht komen.

De Via Sinjoor heeft er een nieuw lichtpunt bij. Na het station Antwerpen-Centraal, het stadhuis, de kathedraal en Het Steen, staat nu ook de Opera Antwerpen in de schijnwerpers.

Het nieuwe nachtbeeld zorgt voor een aantrekkelijke en uitnodigende sfeer. De gevelverlichting prikkelt de nieuwsgierigheid van de toevallige voorbijganger. Tegelijk verhoogt ze het veiligheidsgevoel niet alleen op het Operaplein, maar ook op de aanpalende Rooseveltplaats en de Van Ertbornstraat.

Het lichtontwerp van ontwerpbureau Architecture Radiance35 bestaat uit verschillende lagen.
Lichtpunten op de gevel accentueren de verticale elementen en een aantal goed gekozen details.
Verlichting op de raamkozijnen en in de loggia voegen diepte en dramatiek toe aan het lichtbeeld.
Een aantal scherp omlijnde theaterspots, gericht op de trappen en het plein, nodigen voorbijgangers uit om kennis te maken met het culturele aanbod van Opera Ballet Vlaanderen.
Een zachte lichtsluier, afkomstig van spots vanop afstand, maakt er een evenwichtig geheel van.

Stad Antwerpen keurde in 2012 haar algemene Lichtplan goed met een visie op coherente en duurzame verlichting voor de verschillende delen van de stad. Dit plan is gebaseerd op 3 lagen: de basisverlichting in de verschillende zones van de stad, de verlichting van de structurele assen en de sfeerverlichting. Tot die derde laag behoren gebouwen, monumenten en speciale zichten die de sfeer in de woonomgeving versterken. Het Operagebouw valt hieronder. Meer informatie over het Lichtplan staat op www.antwerpenmorgen.be, klik hier voor de rechtstreekse link. 

Foto’s stad Antwerpen

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten