• 27/05/2024

Nieuwe gemeentelijke subsidie ‘Maak je locatie hartveilig!’

HEIST-OP-DEN-BERG – De eerste minuten bij een hartstilstand zijn van levensbelang. Onmiddellijk starten met hartmassage verdubbelt de overlevingskansen. Een AED-toestel (Automatische Externe Defibrillator) is een draagbaar medisch apparaat dat bij een hartstilstand gebruikt wordt om het slachtoffer te defibrilleren. Het zorgt voor snelle levensreddende hulp bij een noodgeval.

Het is van levensbelang om voldoende én strategisch geplaatste AED-toestellen te voorzien. Zo maken we van Heist-op-den-Berg een hartveilige gemeente.

Van de opbrengst van het Feest van de Heistenaar zal burgemeester Jan Moons 19.892 euro ter beschikking stellen om van Heist-op-den-Berg een hartveilige gemeente te maken door:
– Heistse verenigingen, scholen en parochiezalen te helpen én subsidiëren bij de aankoop van AED-toestellen
– vorming en opleiding over reanimatie en EHBO voor inwoners te organiseren

Om dat mogelijk te maken, wordt in mei een nieuw subsidiereglement ter goedkeuring voorgelegd aan de gemeenteraad. Dat reglement voorziet de ondersteuning van de aankoop van een vast AED-toestel met buitenkast en dat voor een maximumbedrag van 1.500 euro. De aankoop is mogelijk bij een zelf gekozen leverancier of via Defibrion. Die leverancier biedt een aantrekkelijk prijsvoorstel voor Heistse scholen, verenigingen en parochiezalen in het kader van dit project.
Het reglement zal helpen om meer AED-toestellen in onze gemeente te plaatsen. Belangrijk is dat de toestellen zoveel mogelijk centraal gelegen en goed zichtbaar zijn voor de buurtbewoners.

Maar het stopt niet bij de aankoop alleen. In het najaar komen er in alle deelgemeenten vormingen en opleiding voor de inwoners. Tijdens die praktijkgerichte opleidingen leren deelnemers de basistechnieken van reanimatie en hoe een automatische externe defibrillator (AED) werkt. Daarbovenop komen er ook algemene EHBO-opleidingen voor de inwoners.

Via dit project wil burgemeester Jan Moons de overlevingskansen van slachtoffers met een hartstilstand verhogen én de eerstehulp-kennis van de Heistenaren verhogen. Hop naar een Hartveilig Heist-op-den-Berg!

Als er meer dan 10 kandidaten zijn voor een AED-toestel, dan niet getreurd, want ook de volgende editie van het Feest van de Heistenaar heeft een ‘Hart voor Heist’ als goede doel. Dat zal plaatshebben tijdens het weekend van 19/9 tem 22/9. Aangezien we kunnen terugblikken op een meer dan geslaagde editie, gaan we niet al te veel wijzigen aan het concept. Het blijft zo veel mogelijk een feest van en voor de Heistenaar.

• 19/9 19u – 23u Netwerkevent
   Kamal Karmach
    muzikaal opgeluisterd ism de academie
• 20/9 18u – 02u Afterworkparty – 90’s thema
   DJ Peter – DJ Bart Smolders – DJ Patje Krimson – DJ Liberty
• 21/9 13u – 19u Heist Danst
   Kinderanimatie
   Grimage, kinderdisco, meet & greet Bumba
21/9 21u – 03u Party
   Henky – Robbe Hood – Onderkoffer – DJ F.R.A.N.K. – Milano
• 22/9 13u – 19u Terug naar  dancing Fabiola
   DJ Hans
19u – 22u Final Party
   Domino – DJ Peter

Zondag is terug een echte familiedag !
Gezellig winkelen in de Bergstraat tijdens het HERFSTFESTIVAL met tal van randanimatie.
Of zich uitleven op de KERMIS aan het Cultuurplein.

Foto Maurits Wouters

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten